Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeVinka - Sadnja, njega, zalivanje, razmnožavanje

Vinka – Sadnja, njega, zalivanje, razmnožavanje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Catharanthus roseus ili vinka, cvijet poznatiji kao madagaskarska zimzelen ili ružičasta zimzelen, je vrsta roda Catharanthus i endemska je na Madagaskaru.

Sadnja i razmnožavanje

Vinka se najbolje razmnožava i uzgaja iz sjemena. Na taj način ćete dobiti biljke koje su slične onima u rasadnicima.

Ako se sjetva sjemena obavlja krajem zime, izniknuće biljke koje već cvjetaju na proljeće i to sve do kasne jeseni. Sjeme vinke treba sijati u tresetni suptrat, čija je pH vrijednost između 5,5 i 6.

Kako bi biljka bolje iznikla, usjev pokrijte nakon sjetve. Nicanje vinke bi trebalo da krene za oko nedjelju dana. Održavajte temperaturu negdje između 24-26 stepeni. Nakon klijanja biljke, temperaturu možete smanjiti za oko 3 stepena.

Sadnja vinke može početi nekih 30-ak dana od kako je sjeme isklijalo. Ukoliko hoćete da u saksijama imate isključivo po jednu biljku, birajte saksije sa veličinom od 9 cm. Ako želite pak da sadite po tri biljke, nabavite nešto veće saksije, npr. veličine od 15 cm.

Ako vinku sadite na otvorenom, ne bi trebalo da sadite više od 20 biljaka po jednom kvadratnom metru. Za sadnju vinke u žardinjerama, treba saditi 4 sadnice na jedan metar dužine.

Od trenutka presađivanja pa do potpune zrelosti vinke, treba da prođe oko dva mjeseca. Tada vinku možete da prebacite u vrt ili na terasu.

Njega i održavanje

Vinka voli pozicije na kojima će tokom ljeta biti izložena jakom i direktnom sunčevom zračenju. Biljci treba omogućiti dovoljno svjetlosti, svakako. Uzgajanje i održavanje vinke nije nimalo komplikovano. Uz samo malo truda, možete imati prelijep cvijet koji će krasiti vaš vrt ili terasu.

Temperatura za uspješno uzgajanje vinke treba da bude umjerena, dakle, minimum 10 stepeni. Zalivanje vinke mora biti redovno, kompost mora uvijek biti vlažan, a potrebno je i povremeno orošavanje listova. Međutim, zalivanje mora biti oprezno, tek kada se zemlja prosuši, ne smijete nikako pretjerivati sa zalivanjem.

Vinki prija temperatura zemljišta koja nije manja od 20 stepeni, a vlažnost vazduha od oko 80%.

Prihranjivanje je potrebno sa razvojem biljke, stoga, što je biljka razvijenija – treba da povećavate prihranu.

Što se tiče bolesti i štetočina, vinka prilično stabilno raste i otporna je na bolesti. Ukoliko poštujete pravila za njegu i održavanje biljke, nećete imati problema sa bolestima kod vinke.

Vinka je idealna biljka za početnike, jer se prilično lako njeguje i održava.

Izvor: cajeviza.net

PROČITAJTE:

Verbena – Prihrana, zalivanje i oblikovanje

3 začinske biljke sa AROMOM LIMUNA koje možete gajiti sami

Sve o gajenju petunija – Od sjemena do cvijeta

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI