Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPrednosti sadnje naklijalih krtola

Prednosti sadnje naklijalih krtola

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Naklijavanje sjemenskog krompira spada u vrlo važnu agrotehničku mjeru proizvodnje krompira. Ono je posebno važno u proizvodnji ranog mladog krompira, a i u prizvodnji sjemenskog krompira.

PREDNOSTI SADNJE NAKLIJALIH KRTOLA

Ukoliko su posađene u optimalnom roku, u dobro obrađeno i zagrijano zemljište, uz normalnu vlagu tla naklijale krtole niču ranije za 5 do 7 dana od nenaklijalih krtola, tj. niknu za 14 dana umjesto za 20 do 22, koliko je potrebno za nicanje neklijalih krtola.

Nakon nicanja biljaka krompira odmah se ukorjenjuje i mnogo brže raste. Prilikom sadnje lako se odstrane neklijale krtole, pa je stoga sklop boljaka u zasadu krompira naklijalim sjemenom gotovo 100%.

Zbog ujednačenog nicanja lakše se sprovode mjere zaštite od korova, bolje se uočavaju virusno obljele biljke, što olakšava odstranjivanje bolesnih iz zasada sjemenske proizvodnje.

U potpunom sklopu biljke krompira bolje iskorišćavaju vegetacioni prostor. Bolje se razvijaju nadzemni dijelovi stabljike, što ima pozitivan uticaj na povećanje prinosa po jedinici površine, zatim povećanje skroba i drugih materija u krtolama. Prilikom vađenja krompira zasađenog naklijalim krtolama, lakše se obavlja sortiranje, pošto su sve krtole bolje sazrele i zato manje podložne oštećenju pokožice, što je veoma značajno za uskladištenje.

Naklijavanjem se skraćuje vegetacija, a to je jako važno za sjemensku proizvodnju, pošto se u tom slučaju može bez veće ekonomske štete ranije ukolniti nadzemni dio stabljike i time umanjiti procenat virusno zaraženih biljaka.

Ipak, najvažniji razlozi zbog kojih se naklijava sjemenski krompir su:

  • Skraćivanjem vegetacije zasad krompira ranije dloazi do ekonomski opravdanog prinosa, čime je omogućeno iskopavanje mladog krompira u periodu kada su cijene na tržištu veće.
  • Skraćivanjem vegetacije i ranijem uklanjanju čime se proizvodi zdraviji sjemenski krompir.
  • Upotrebom pravino naklijalih krtola postiže se u prosjeku 10 % veći prinos od onog kojim bi postigli sadnjom nenaklijalog sjemena.

Pored nedvosmisleno utvrđenih prednosti upotrebe naklijalog sjemena u sjemenskoj proizvodnji, postavlja se pitanje izvođenja ove mjere kod proizvođača sjemenskog krompira, koji ovu proizvodnju obavljaju na površinama većim od 200 ha, a za sadnju upotrebljavaju više od 600 t sjemena. Kao prvi problem postavlja se osiguranje dodatnih 2000 m² prostora za naklijavanje, zatim odgovarajuća ambalaža, odsupanje od optimalnog roka sadnje zbog vremenskih prilika u brsko planinskoj regiji, nemogućno upotrebe automtskih sadilica.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Loš kvalitet krompira posljedica je grešaka pri đubrenju – Evo kada i kako pravilno đubriti krompir!

Sjemenski krompir – Pokazatelji kvaliteta

Zaštita krompira od korova, bolesti i štetočina u organskoj proizvodnji

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI