Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoPravilan odabir rane sorte preduslov za kvalitetan krompir

Pravilan odabir rane sorte preduslov za kvalitetan krompir

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Proizvodnja ranog krompira najčešće se započinje tokom zime u zaštićenom prostoru, obično u plastenicima.

Rani krompir iz plastenika biće kvalitetan samo ukoliko se pravilno odaberu sorte koje bi trebalo da budu veoma rane i rane. Neke od njih su Jaerla, vrlo rana prinosna sorta, svijetlo žute pokožice koja vrlo dobro podnosi mraz; Adora, takođe vrlo rana sorta srednje krupna, ovalnog oblika; Kleopatra crvene pokožice, daje dobar prinos; Karera vrlo krupnih ovalnih krtola; Bellarosa spada u veoma rane, ljuska je crvene boje, prekrivena ne tako upadljivom mrežicom, ima veoma krupne krtole i vrlo bogate prinose, a po ovim sobinama je i opšte poznata. Arrow je vrlo rana sorta, gomolji imaju žutu pokožicu i krem-bijelo meso. U odnosu na ostale rane sorte vrlo dobro podnosi temperaturne i sušne stresove.

Za ranu proizvodnju preporučuje se sadnja naklijalog sjemena sa razvijenim klicama između jednog i dva centimetra. Naklijavanje omogućava rano i ujednačeno nicanje, ujednačen usjev i rano obrazovanje krtola. Sa naklijavanjem sjemena otpočinje se 4 nedjelje prije sadnje.

Pročitajte: Sadnja krompira – Kad i kako se obavlja

– Naklijava se tako što se sjeme krompira odlaže u plitke plastične ili drvene gajbe, koje se slažu jedna na drugu kako bi se krtolama omogućio dobar protok vazduha i svjetlosti u periodu kaljenja. Kasnije, krtole se izlažu temperaturnom šoku, odnosno temperatura se povećava na 18-20 stepeni Celzijusa i to postepeno od 1-2 stepena dnevno. Ovaj period traje dvije nedjelje – objašnjava Tatomir Srđanov, PSSS Novi Sad.

Naklijavanje je najbolje obavljati u mraku gde je neophodno održavati konstantnu temperaturu i dobru ventilaciju, sve dok se ne formiraju klice od nekoliko milimetara do pola santimetra. Ovaj stadijum karakteriše visoka osjetljivost klice na mehanička oštećenja. Naklijale krtole se podvrgavaju kaljenju tako što se odlažu dvije nedjelje u svjetloj, prostoriji s ventilacijom, pri teperaturi od oko 10 stepeni.

– Snižavanje temperature i izlaganje prirodnoj ili veštačkoj svetlosti usporiće rast klica dok se razvoj krtola nastavlja. Ovo će inicirati razvoj listova stolona i korijena i formiranje hlorofila. Klijanci će nakon kaljenja ostati relativno kratki (1-2 cm) i čvrsti  – kaže sagovornik.

Pročitajte: Kako uzgojiti mladi krompir u plasteniku?

Priprema zemljišta je od suštog značaja za sadnju krompira, jer ovoj kulturi prija meko, ocjedno i porozno zemljište sa dobro uspostavljenim slojem organske materije. Kompost se može baciti tokom dopunske obrade zemljišta. Stajnjak se u ovom slučaju ne preporučuje, jer zna da sadrži larve raznih štetočina koje uništavaju krtonjače. Prilikom pripreme zemljišta za sadnju krompira treba uraditi i odrađene agrohemijske analize zemljišta, trebalo bi obezbijediti organska i mineralna NPK đubriva, polovinu pred sadnju, a ostalo u prihranjivanju. Biljke tokom vegetacije zahtjevaju umjerenu vlažnost zemljišta, bez velikih promjena.

– Zato se sve češće primjenjuje sistem zalivanja „kap po kap”. Ispusni otvori trebalo bi da su udaljeni 20 centimetara. Trake se polažu istovremeno sa sadnjom. Preko gredica se postavlja foto ili biorazgradiva folija, što omogućava bolje čuvanje vlage i povećanje temperature tla, a naklijale krtole niču od 22-27 dana ranije – objašnjava Srđanov uz napomenu da kod ovakvog navodnjavanja nema kvašenja biljaka, prenošenja bolesti i ispiranja prihrane.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI