Srijeda, 29 Novembra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako uzgojiti mladi krompir u plasteniku?

Kako uzgojiti mladi krompir u plasteniku?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mladi krompir u plasteniku? To nije ideja koja ne donosi rezultate jer to “radi”. Savjetuje Vas Jelena Stojiljković, PSSS Leskovac.

Proizvodnja krompira u plasteniku tokom zimskog perioda posljednjih godina postaje sve zastupljenija, jer povrtari na tržište izlaze sa mladim krtolama krompira već tokom proljeća (aprila i maja). U zavisnosti od planiranog plasmana, planira se i rok sadnje. U mnogim plastenicima već tokom novembra i decembra se odvija sadnja krompira, a njegova prva prodaja kreće krajem aprila. Međutim, za taj vid proizvodnje treba birati sorte koje se odlikuju kraćom vegetacijom.

Mladi krompir u plasteniku

Koristiti zdrav i kvalitetan sadni materijal

Krtole se prije sadnje obavezno naklijavaju. To se radi u prostorijama u kojima ima dovoljno svjetlosti, a temperatura je 12-15°C. Za sadnju se mora koristiti isključivo zdrav i kvalitetan sadni materijal. Nije preporučljivo uzimati sitnije krtole iz prethodne godine iz proizvodnje merkantilnog krompira, zbog opasnosti od prenošenja biljnih bolesti. Za proizvodnju mladog krompira važan je kvalitet krtola ranih sorti, zato što se za tu namjenu uglavnom koriste sorte kraćeg perioda vegetacije.

Pročitajte: Sadnja krompira u vrećama

Bitna odlika u proizvodnji krompira je to što se on u različitim uslovima brže ili sporije izrođava. To se, naravno, odražava na značajan pad prinosa. Zdrav sadni materijal za proizvodnju krompira je jako važan, jer se tako postižu visoki prinosi, dobrog kvaliteta. Upotreba kvalitetnog i zdravog, sortnog sjemena, uz primjenu ostalih agrotehničkih mjera u optimalnom roku pozitivno se odražava na dobijanje visokih prinosa.

Saditi naklijale krtole

Posebnu pažnju je potrebno posvetiti naklijavanju sjemenskog krompira i to neposredno prije sadnje. Naklijavanje je proces tokom kojeg krtola krompira, posle faze fiziološkog mirovanja, prolazi niz procesa u kontrolisanim uslovima da bi dala zdrave i jake klice. Naklijale krtole imaju čitav niz prednosti u odnosu na one koje nisu podvrgnute procesu naklijavanja. Na taj način se dobijaju krtole čija je klijavost 100%. Krompir niče ranije, a nakon nicanja odmah dolazi do ukorijenjavanja, i bržeg i ujednačenijeg rasta.

Za proizvodnju mladog krompira birati SITNIJE krtole

Prostor u kojem se odvija naklijavanje mora biti suv. To znači da u njemu ne smije biti vlage po zidovima, ali mora postojati i mogućnost provjetravanja. Za proizvodnju mladog krompira treba birati sitnije krtole, jer one daju manji broj stabljika, a to doprinosi ranijem vađenju mladog krompira. Obično za naklijavanje treba planirati 30-35 dana za vrlo rane i rane sorte.

Pročitajte: Borba protiv plamenjače krompira: Ekološki pristup za suzbijanje bolesti

Primjena pune agrotehnike neizostavna

Sadnja pripremljenih krtola obavlja se u dobro pripremljeno i nađubreno zemljište. Zaštitu krompira “za mlado” treba bazirati na preventivnim mjerama, koje podrazumijevaju prije svega, upotrebu zdravog sadnog materijala i primjenu pune agrotehnike (prvenstveno primjena plodoreda). Hemijska zaštita za ovakakv vid proizvodnje nije neophodna i odvija se samo u slučaju pojave simptoma bolesti i štetočina. Tom prilikom birati preparate sa kraćom karencom, zavisno od planiranog vremena vađenja krompira.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI