Srijeda, 24 Aprila, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaŠta je zdravije - ulje ili svinjska mast?

Šta je zdravije – ulje ili svinjska mast?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Šta je zdravije, ulje ili svinjska mast, jedna je od vječitih dilema domaćica, ali i svih ostalih koji paze na ishranu.

Nutricionistkinja Nađa Radonjić, u emisiji “150 minuta” govorila o ovoj temi te otkrila koje je ulje najzdravije za pripremu jela.

“Za početak, što se tiče kokosovog ulja, ono je sastavljeno od zdravih zasićenih masti, kratkih lanaca koji lako prelaze u korisne strukture u našem organizmu. Možemo ga bez ikakvog straha koristiti i na njemu pržiti hranu, bez straha da ćemo od njega napraviti transmasti nepovoljne za naš organizam. Naime, kada bilo koje ulje dođe do tačke dimljenja, ono više nije za upotrebu. Tada samo stvara oksidativni stres u organizmu i pravi potencijalno apsolutno štetnu strukturu u organizmu. To važi i za druga kvalitetna i hladno cijeđena ulja. Tada se gube sva njihova dobra svojstva”, priča nutricionistkinja te se osvrće na mast i ulje, pričajući o tome šta je zdravije:

“Ako ćemo govoriti o nutritivnom sastavu, maslinovo ulje pobjeđuje jer zejtin ima više omega 6 masnih kiselina. U maslinovom ulju u tragovima samo ima omega 3, ima monozasićenih kiselina, omega 6 i 9. Ipak, rafinisano suncokretovo ulje ima višu tačku topljenja nego maslinovo, te je zdravije pržiti na suncokretovom ulju, a maslinovo je pogodnije za salate. Nije ultimativno i uvijek zdravije maslinovo ulje. Takođe, ne možemo reći ni da je ultimativno zdravo samo pripremati na svinjskoj masti, i unositi je u enormnim količinama. Takođe, palmino ulje ima visoku tačku dimljenja. Nije toliko korisno, ali ne može ni tako lako postati štetno. U tome je njegova prednost”, priča nutricionista Nađa Radonjić, a više o ovoj temi pogledajte u video-prilogu koji sledi.

Izvorb92.net
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI