Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoSadnja krompira - Kad i kako se obavlja

Sadnja krompira – Kad i kako se obavlja

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Optimalan rok za sadnju krompira u ravničarskim predjelima je od sredine marta do početka aprila, a u brdsko – planinskim predjelima od početka do kraja aprila.

U južnim dijelovima sadnja krompira počinje od kraja januara. Saditi samo zdravo, probrano “sjeme”, koje može biti nenaklijalo i naklijalo. Naklijavanjem krtola dobijamo brže dospijeće za berbu, ranije zatvaranje sklopa, smanjuje se utjecaj korova, skraćuje vegetacija te povećava prinos. Postupak naklijavanja obavlja se 35 do 45 dana prije sadnje u suvim, čistim i osvijetljenim prostorijama na temperaturi od 12 – 17 °C uz relativnu vlažnost zraka 90 %.

Sjemenski je krompir potrebno staviti u plitke sanduke u što tanjem sloju (1 – 2 reda) da bi se okca aktivirala i dala što čvršću klicu dužine 1,5 – 2,5 cm. Prostoriju treba povremeno provjetravati, a gomolje i sanduke premještati i okretati da bi aktiviranje klica bilo što ravnomjernije. Količina sjemena po jedinici površine zavisi od više faktora i znatno varira. Na količinu sjemenskog krmpira ustiču: gustoća sadnje, veličina odnosno težina gomolja, sorta, zemljište, intenzitet gnojenja i dr. Kod uzgoja krompira potrebno je voditi određene evidencije i statistike. U evidencijama i statistikama radi vlastite kontrole, omogućen je uvid koliko ste ukupno po klasama pobrali neke sorte odn. kulture. Svi ti podaci su bitni kako bi znali iz godine u godinu poboljšati svoju proizvodnju.

Pročitajte: Šta prouzrokuje truljenje krompira?

Oblik i površina vegetacijskog prostora zavisi od sorte, tipa zemljišta, međurednomg razmaka, klimatskimh uslova i uslova uzgoja.

Kako bi se postigao sklop od 30.000 – 60.000 biljaka/ha razmaci sadnje su sljedeći:
  • rane sorte: 70 x 25
  • srednje rane: 70 x 30
  • kasne: 70 x 33,5

Uopšteno se može držati pravila da sadnji treba pristupiti kada se zemljište na dubini od 10 cm zagrije iznad 8 ºC. Osim što se izborom zdravih i dovoljno krupnih krtola može uspješno započeti sadnja i proizvodnja krompira te stvoriti preduslovi za postizanje što boljeg prinosa.

Dubina sadnje zavisi o pripremljenosti zemljišta, tipu tla, vlažnosti, vremenu sadnje, veličini krtola i rokovima vađenja, a iznosi 0 – 5 cm od razine tla + visina humka. Sadnja krompira se obavlja ručno, poluautomatskim i automatskim sadilicama i specijalnim sadilicama za naklijale gomolje.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI