Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaParadajz je dobio LJUBIČASTO lišće - Šta nam poručuje?

Paradajz je dobio LJUBIČASTO lišće – Šta nam poručuje?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pojedine sorte paradajza poput „Indigo ruže“ karakteriše prirodno ljubičasta lisna masa sa čeri plodovima ljubičaste boje, bogatim antioksidansima. Mimo ovog izuzetka, ljubičasto lišće paradajza uglavnom ukazuje na neki problem sa kojim se biljka suočava. Razlozi mogu biti brojni, od nedostatka nekog od makroelemenata, preko prevelike izloženosti suncu i svjetlosti i izgorelog lišća, pa do virusnih oboljenja i napada štetočina.

Nedostatak kalijuma

Kalijum ima presudnu ulogu u procesu fotosinteze kod biljaka. Mlade biljke paradajza ne mogu tako lako usvajati kalijum iz hladne zemlje u koju su rasađene kao što to mogu iz tople zemlje. Upravo to je razlog zašto njihova lisna masa poprima ljubičastu ili žućkastu boju tokom nekog perioda vremena.

Kako se zemljište zagrijava tako i lišće vraća zelenu boju. Međutim, biljke koje iskuse ovaj problem, imaju slabiji porast, lošije cvjetaju i proizvode manje plodova. Stoga je paradajzu, a posebno mladim biljkama potrebno obezbijediti dobre zalihe kalijuma u zemljištu što se postiže đubrenjem, bilo kalijum karbonatom bilo derivatima šećerne repe bogatim kalijumom.

Pročitajte: Vršna trulež paradajza: metode sprečavanja ove pojave

Nedostatak fosfora

Nedostatak fosfora ispoljava se obojenošću lisne mase ili u ljubičastu ili u tamno zelenu boju. Posljedice variraju, od lošijeg porasta biljke, nekroze lišća u tačkama, kao i uvrtanja listova na unutra pri čemu listovi poprimaju oblik neke zdelice. Promjene koje izaziva nedostatak fosfora gotovo u potpunosti pogađaju starije listove, a biljka se suočava sa odloženim cvjetanjem kao i zakasnelom zrelošću. Dodavanje đubriva bogatih fosforom, poput koštanog brašna omogućavaju paradajzu nesmetan rast.

Ožegotine na listovima

Ova pojava prevashodno je vezana za mlade sadnice iz rasada, koje u zaštićenom prostoru bivaju preblizu nekom izvoru svjetlosti te im lišće poprima ljubičastu ili crvenu boju, a takođe može postati i blijedo, uskovrdžano ili sa ožegotinama. Posljedice se javljaju bilo da je u pitanju neki vještački izvor svjetlosti ili prevelika izloženost svjetlosti uopšte. Folijarno đubrenje odmjerenom količinom đubriva spriječiće pojavu ovih problema.

Pročitajte: Zeleno uvenuće paprike i paradajza u plasteniku

Virusne infekcije

Pojedine virusne infekcije uzrokuju kovrdžanje listova paradajza. Tako, bijela muva ili bjelica prenosi virus žute kovrdžavosti lišća koji se manifestuje kovrdžanjem na unutra odnosno blijedo zelenom bojom listova. Listovi takođe mogu imati žute tačke ili ljubičastu nervaciju na poleđini. Ovo virusno oboljenje za posljedicu ima slabije cvjetanje i lošiji rod paradajza.

Virus vršne uskovrdžanosti listova prenosi vrsta skakavaca koja na paradajz migrira sa šećerne repe čineći da listovi prestaju sa rastom i požute. Takođe, listovi pri vrhu postaju kovrdžavi i poprimaju ljubičastu nervaciju. Posljedica je da listovi i stablo postaju previše kruti, a plodovi prerano sazrijevaju.

Neke vrste cvjetnog tripsa prouzrokuju tačkasto isušivanje listova. Simptomi uključuju tamno braon ili ljubičastu boju listova kao i tamne mrlje na stablu koje izgledaju kao garež. Tkivo listova postaje kruto, plodovi dobijaju žute tačke ili prstenove, a sveukupno djeluju deformisano. Tretman virusnih oboljenja uključuje zaštitu paradajza pokrivanjem redova zastorom kao i prskanje preparatima za tu namjenu.

Pročitajte: Plamenjača paradajza – Simptomi i zaštita tokom cijele vegetacije

Insekti

Maleni insekti pod nazivom skokunci mogu naneti štetu mladim biljkama paradajza. Oni progrizaju lisnu masu i ostavljaju rupice na lišću, bliže površini zemlje. Budući da štete nisu prevelike ne primjenjuju se posebni tretmani protiv njih.

Kako spriječiti ljubičasto lišće paradajza

Sadnja paradajza u kontejnerima smanjuje broj problema vezan za viruse i štetočine. Izbjegavanje preranog presađivanja na stalno mjesto sačuvaće biljku od poznih mrazeva kao i od nemogućnosti da usvaja nutrijente iz zemlje. Takođe, treba znati da se kalijum lakše spira sa lakih, pjeskovitih i krečnjačkih terena te ga je potrebno češće dodavati, dok glinovito tlo priraodno zadržava kalijum u sebi.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI