Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeUlje od hajdučke trave - Priprema i upotreba

Ulje od hajdučke trave – Priprema i upotreba

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ulje od hajdučke trave – Biljna ulja su sjajan način da iskoristimo ljekovite sastojke nekih biljaka, tako da pravimo i ulje od hajdučke trave ili stolisnika. Ovo ulje može da zaustavi krvarenje i brže zacijeli rane.

Svakom bi koristilo da ima ovo ulje kod kuće. Zato ćemo da napravimo ulje hajdučice maceracijom, a onda i da ga koristimo po potrebi. Stolisnik možemo naći gotovo svuda u prirodi raste kao korov.

Pročitajte: KOD NAS SE NE KORISTI ČESTO, A VEOMA JE ZDRAVO – Evo kako da napravite ulje od maslačka

Ulje od hajdučke trave

Sastojci:

  • Hajdučka trava
  • Ulje
  • Staklene tegle

Priprema:

Sakupiti hajdučku travu sa čistog terena, gdje nema velikih saobraćajnica i zagađenosti. Siječe se gornji dio stabljike sa cvjetovima. Povežite u snop ili buket. Najbolje bi bilo okačiti negdje na 24-48 sati, da biljke uvenu. Ne i da se sasvim osuše. Za to treba i više vremena. Potom hajdučku travu siječemo makazama, da ostanu cvjetovi i listovi, a stabljike odbacujemo. Njom punimo pripremljene tegle.

Tegle treba da su suve, čiste i poželjno sterilisane. Kada su tegle dobro napunjene hajdučkom travom, onda se naliva ulje do vrha tegle. Najbolje je koristiti hladno cijeđeno maslinovo ulje ili ulje od semenki grožđa. Ulje sipamo do vrha tegle i odložimo teglu da stoji 45 dana. Nakon toga procijediti ulje i dobro istisnuti iz biljnog materijala. Sipati u tamne flaše, čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Koristiti po potrebi tokom cijele godine.

Pročitajte: Ulje od ruzmarina – Kako napraviti i koristiti?

Kako se koristi i za šta

U dalekoj prošlosti ratnici su hajdučkom travom liječili duboke rane. Hajduci su je koristili za zarastanje rana, pa otuda i njen naziv. I mi ovo ulje možemo koristiti za rane, ogrebotine, opekotine. To je moguće zato što ova biljka ima adstrigentna, antibakterijska i antiupalna svojstva.

Ulje od hajdučke trave je dobro za kožu kod raznih upala. Koriste ga dosta i za ublažavanje crvenila i opekotina na koži od sunca. Smije se nanositi na kožu tokom sunčanja, za razliku od kantariona. Ublažava bol, kod bolnih i upaljenih mišića. Koristi se i kod modrica, hemoroida, proširenih vena i drugih problema sa kožom.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI