Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaZeleno uvenuće paprike i paradajza u plasteniku

Zeleno uvenuće paprike i paradajza u plasteniku

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zeleno uvenuće je opasna bolest koja nanosi značajne štete pri gajenju paradajza, paprike i plavog patlidžana kod nas. 

Verticillium albo-atrum i V. dahlie su izrazito polofagne fitopatogene gljive koje u prirodi napadaju ekstremno širok krug biljaka domaćina, među kojima su osim paprike, paradajza i plavog patlidžana ekenomski posebno značajni krompir, krastavac, lubenica, dinja, jagoda, te razne ukrasne, korovske i mnoge višegodišnje biljke, kao što su npr. Prunus spp., kao i razno šumsko drveće.

Pročitajte: Zeleno uvenuće – Može dovesti do potpunog propadanja vašeg povrća

Do pojave bolesti je dolazi ako nisu preduzete sve mjere zaštite u proizvodnji rasada, a takođe nije izvrešena dezinfekcija zemljišta. U ovakvim situacijama neophodno je ukloniti sve biljke koje su zaražene, što dalje od plastenika i uništiti ih. Nakon toga preporuka je da se biljke zaliju sa preparatima na bazi aktivne materije propamokarb-hidrohlorida. Nakon toga potrebno je izvršiti i prihranu biljaka. U cilju zaustavljanja razvoja patogena mogu se koristiti i preparati na bazi bakra.

champ agrimatco.ba

Zeleno uvenuće se često javlja u zaštićenom prostoru zbog nemogućnosti primjene plodoreda, a posebno velike štete pričinjava na paprici i paradajzu. Ono što ovog patogena čini destruktivnim oboljenjem je i to što može da zarazi biljke u svim fazama razvića, tako da mlade biljke mogu veoma brzo da propadnu po ostvarenju infekcije. Ukoliko se njegova pojava ne drži pod kontrolom može doći do značajnog smanjena prinosa, i do 90%.

Primjenom fungicida zaustaviće razviće gljive samo dok traje dejstvo aktivne materije, nakon toga nastaviće se njeno razviće. Zbog navedene situacije, i teškoće sprovođenja hemijskih mjera, u smislu suzbijanja u vegetacionom periodu, posebnu pažnju treba posvetiti preventivnim mjerama borbe protiv bolesti.

ZELENO UVENUĆE: PREVENTIVNE MJERE PROTIV

Od agrotehničkih mjera veoma je značajan plodored za gajenje biljaka na otvorenom polju, kao i izbor otpornih sorti. Zemljište u zaštićenom prostoru je potrebno dezinfikovati termički (zagrijavanjem na 80°S u trajanju od 30 minuta ) ili hemijski.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI