Petak, 19 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoMilerov metod izvođenja matica

Milerov metod izvođenja matica

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Za Milerov metod odgoja matica neophodna su dva najbolja pčelinja društva. Da bi kvalitet matica bio dobar, a samim tim i selekcija bila pozitivna potrebno je da su pčelinja društva mirna, vrijedna, dobro njeguju leglo, otporna na bolesti, da nisu sklona grabeži i naravno da daju visoke prinose meda.

Za Milerov metod izvođenja matica potreban je jedan prazan okvir iz podišta na kome je postavljena žica ispod satonoše, na daljini 3 cm. U takav okvir vertikalno se pričvrste za satonošu 4-5 pantljika od vještačkog saća, širine 5cm i dužine 15 cm. Pantljike su odvojene jedna od druge 4 do 5 cm. Od tipa okvira zavisi i broj pantljika na njemu. Na okvir Dadan-Blatove košnica može biti ugrađeno 5 pantljika od satnih osnova.

Pročitajte: Korišćenje plastičnih satnih osnova – Da ili ne?

One se zaliju voskom za okvir satonoše i žica učvrsti u satnu osnovu. Takav okvir dodaje se najboljem društvu na dograđivanje radiličnih ćelija. Okvir sa pantljikama se stavlja do krajnjeg okvira sa leglom i tu ostaje 5 dana. Nakon toga okvir se vadi, pčele skinu sa okvira mekanom četkom i izvrši uklanjanje trutovskih ćelija i larvi. Takav okvir se dodaje drugom rekordnom obezmatičenom društvu. Iz košnice ovog društva uklanjaju se okviri sa otvorenim leglom da bi pčele izgrađivale matičnjake po ivici pantljike u čijim se ćelijama nalaze larve stare najviše 36 sati.

pčelarska oprema

Pčelarsku opremu možete naručiti na OLX.BA 

Ovo pčelinje društvo treba prihranjivati 4 do 5 dana da bi pčele odnegovale larve u matičnjacima. Desetog dana okvir se vadi,pčele uklone četkom,a zatvoreni matičnjaci odsecaju sa zagrejanim oštrim nožem i stavljaju u štit za dodavanje matičnjaka,a potom u bezmatična društva ili nukleuse. Ako se ovaj postupak ponavlja 2-3 puta može se dobiti do 200 kvalitetnih matica rekordnih društava. Ovaj metod izvođenja matica primenjuje se i za proizvodnju matica za tržište.

Autor: Ivica Tomić,dipl.ing.stočarstva, PSSS Vranje

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI