Subota, 22 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaDva OSNOVNA elementa za ĐUBRENJE voćaka u JESEN

Dva OSNOVNA elementa za ĐUBRENJE voćaka u JESEN

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Fosforna i kalijumova đubriva – Đubriva koja sadrže fosfor i kalijum, bilo da su prosta ili složena, koriste su periodu mirovanja voćaka (jesene đubrenje).

S obozirom na to da se ovi elemnti brzo vežu u zemljištu potrebno ih je na odgovarajući način unijeti u prostor gdje se nalazi najveća masa korijenovog sistema voćaka.

Ako se zemljište održava kao jalovi ugar, poslije rasturanja po površini zemljišta, treba izvršiti plitku obradu (10-15 cm).

Najpovoljnije vrijeme za ovaj zahvat je u jesen, po mogućnosti što prije (od početka oktobra do polovine novembra).

U voćnacima gdje se međuredni prostor održava u zatravljenom stanju (trava malč) ova đubriva se rasipaju po površini, a navodnjavanje, predviđeno za ovaj način održavanja zemljišta u voćnjaku, ili zadovoljavajuća količina i raspored padavina, omogućavaju da ova hraniva dospiju do korijenovog sistema, koji se u ovim uslovima razvija neposredno ispod površine zemljišta.

U slučajevima kada folijarne analize, ili analize plodnosti zemljišta pokažu nedovoljnu snabdijevenost voćaka ovim elemntima, preporučuje se unošenje đubriva “na zalihe”, u zonu najveće korijenove mase (40 cm), deponatorima ili otvaranjem brazde u međurednom prostoru u perifernoj zoni krošnje.

Za pojedinačna stabla, u ovakvim slučajevima, đubrivo se unosi u polukružne brazde otvorene na periferiji krošnje, ili u rupe.

Složena đubriva se mogu uspiješno unositi u zemljište i u toku vegetacije, pri navodnjavanju.

Dobri rezultati dobijeni su đubrenjem u skolopu mikronavodnjavanja.

Izvor: agrosavjet.com

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI