Srijeda, 17 Avgusta, 2022
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaCink - Simptomi nedostatka i viška ovog elementa

Cink – Simptomi nedostatka i viška ovog elementa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cink kao hranljivi element – I pored velikog broja savremenih formulacija đubriva koja su prilagođena vrsti, fazi razvoja, vremenu primjene i sistemu agrotehnike, u njima se veoma često javljaju nedostaci određenih hranljivih elemenata. 

Do ovoga najčešće dolazi zbog grešaka pri određivanju potrebne količine i koncentracije hranljivih elemenata.

Simptomi nedostatka pojedinih hranljivih elemenata kod biljaka najčešće su specifični za biljnu vrstu i hranljivi element i mogu poslužiti kao orijentir za brzo djelovanje da bi se zadovoljile potrebe biljaka za hranivima. U ovom tekstu opisaćemo simptome nedostatka i viška cinka kao hranljivog elementa.

Cink (Zn)

Kod biljaka cink se u većoj mjeri nakuplja u korijenu i mladim listovima. Od povrtarskih biljaka na nedostatak cinka najosjetljiviji su luk i paradajz. Grašak, špargla i korjenasto povrće tolerantni su na nedostatak cinka. Najtipičniji morfološki znaci nedostatka cinka su oni koji su izazvani nedovoljnom količinom auksina, prije svega – mali, uski, sitni listovi, skraćene internodije i formiranje rozete.

Pored toga, na listovima se uočavaju hlorotične pjege i nekroza. Pri nedostatku cinka smanjuje se intenzitet fotosinteze, što je vjerovatno jedan od odnovnih razloga opadanja produktivnosti i prinosa biljaka.

U prirodi se rijetko javlja višak cinka, a velika koncentracija cinka, kao uostalom i drugih teških metala, dovodi do toksičnog dejstva na biljke.

Višak cinka izaziva morfološke i fiziološke promjene na biljci, koja je nižeg rasta, sa slabo razvijenim korjenovim sistemom i sitnijim listovima. Na listovima se javljaju  tamnocrvenkaste pjege, a na rubu nekroza. Ukoliko sadržaj cinka u biljkama dostigne toksičan nivo, biljke brzo propadaju.

Kalcifikacijom i primjenom veće doze fosfornih đubriva moguće je umanjiti nakupljanje cinka u biljkama i na taj način otkloniti štetno dejstvo.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Manjak kalcijuma u gajenju paprike i paradajza dovodi do štete na plodovima

Kalijum za bolju otpornost gajenih biljaka

Sumpor je nužan za dobar prinos kultura

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

Rana proizvodnja paradajza

3 trika koja će vam olakšati kupovinu paradajza

Paradajz je omiljeno povrće na ljetnoj trpezi. Salata od paradajza sa crnim lukom, čuvena grčka salata, sok od paradajza, sos od paradajza samo su...