Nedjelja, 14 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaCink - Simptomi nedostatka i viška ovog elementa

Cink – Simptomi nedostatka i viška ovog elementa

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Cink kao hranljivi element – I pored velikog broja savremenih formulacija đubriva koja su prilagođena vrsti, fazi razvoja, vremenu primjene i sistemu agrotehnike, u njima se veoma često javljaju nedostaci određenih hranljivih elemenata. 

Do ovoga najčešće dolazi zbog grešaka pri određivanju potrebne količine i koncentracije hranljivih elemenata.

Simptomi nedostatka pojedinih hranljivih elemenata kod biljaka najčešće su specifični za biljnu vrstu i hranljivi element i mogu poslužiti kao orijentir za brzo djelovanje da bi se zadovoljile potrebe biljaka za hranivima. U ovom tekstu opisaćemo simptome nedostatka i viška cinka kao hranljivog elementa.

Cink (Zn)

Kod biljaka cink se u većoj mjeri nakuplja u korijenu i mladim listovima. Od povrtarskih biljaka na nedostatak cinka najosjetljiviji su luk i paradajz. Grašak, špargla i korjenasto povrće tolerantni su na nedostatak cinka. Najtipičniji morfološki znaci nedostatka cinka su oni koji su izazvani nedovoljnom količinom auksina, prije svega – mali, uski, sitni listovi, skraćene internodije i formiranje rozete.

Pored toga, na listovima se uočavaju hlorotične pjege i nekroza. Pri nedostatku cinka smanjuje se intenzitet fotosinteze, što je vjerovatno jedan od odnovnih razloga opadanja produktivnosti i prinosa biljaka.

U prirodi se rijetko javlja višak cinka, a velika koncentracija cinka, kao uostalom i drugih teških metala, dovodi do toksičnog dejstva na biljke.

Višak cinka izaziva morfološke i fiziološke promjene na biljci, koja je nižeg rasta, sa slabo razvijenim korjenovim sistemom i sitnijim listovima. Na listovima se javljaju  tamnocrvenkaste pjege, a na rubu nekroza. Ukoliko sadržaj cinka u biljkama dostigne toksičan nivo, biljke brzo propadaju.

Kalcifikacijom i primjenom veće doze fosfornih đubriva moguće je umanjiti nakupljanje cinka u biljkama i na taj način otkloniti štetno dejstvo.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Manjak kalcijuma u gajenju paprike i paradajza dovodi do štete na plodovima

Kalijum za bolju otpornost gajenih biljaka

Sumpor je nužan za dobar prinos kultura

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI