Petak, 21 Juna, 2024
spot_img

Kako se gaji cvijet NAPRSTAK?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Naprstak cvijet (lat. Digitalis purpurea) dvogodišnja je ukrasna biljka porijeklom iz Evrope, a česta je biljka u cvjetnjacima i kod nas. Što se tiče uzgoja, ovo nije zahtjevan cvijet, a mi vam donosimo savjete za sadnju, uzgoj i zalijevanje.

Za razliku od većine ukrasnih biljaka, naprstak cvijet najbolje će uspijevati u sjeni i polusjeni. Može se prilagoditi i sunčanom mjestu u vrtu, ali je važno da ono ne bude prejako. Naprstak treba saditi u hranljivu i plodnu zemlju, nešto jače kiselosti. Naprstak se može sijati u rano proljeće u teglice na prozorske daske i kasnije pikirati. Sjeme je jako sitno, treba paziti da se ne posije pregusto. Može se sijati i nešto kasnije direktno u vrt.

Pročitajte: Bujne pelargonije – Šest jednostavnih savjeta da cvjetaju sve do jeseni

S obzirom na to što je dvogodišnja biljka, prve godine razvija samo lisnu rozetu, dok se tek druge godin pojavljuje nerazgranata cvjetna stabljika visoka preko metar. Biljka  može narasti i do dva metra, zavisno od toga u kakvim se uslovima uzgaja.

Što se tiče zalivanja, ovaj cvijet nema prevelike zahtjeve oko vode. Potrebno ga je zalivati nekoliko puta nedeljno, u sušnim danima nešto češće.

Važno je spomenuti da je naprstak otrovna biljka.

Izvorrtl.hr
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI