Petak, 27 Januara, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOvo MORATE znati kada kupujete MANJI PLASTENIK

Ovo MORATE znati kada kupujete MANJI PLASTENIK

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mnogi koriste manje takozvane niske plastenike i dosta su zadovoljni sa njima. Odlično ih služe, a jedini problem mogu biti noseće cijevi koje su dosta tanje nego kod većih plastenika i ukoliko su izložene udarima vjetrova mogu da se sruše, a vjetar može da pocjepa foliju. Na šta je potrebno da obratite pažnju prilikom planiranja njihove kupovine?

Veličina

Slobodno možete da kupite najvećih dimenzija koji može da vam stane na predviđenu površinu. Preporuka je da lukovi budu do 1,5 metar visine, a dužina koja obezbeđuje dobru provjetrenost je nekih 6 do 10 metara. Konstrukcije mogu ići u dužinu i do 20 metara ali tada morate računati sa džepovima „mrtvog“, neventiliranog vazduha u sredini.

Položaj

Pravac sjever-jug je idealan kako bi sve visoke biljke tokom ljeta bile u podjednakoj sjenci i kako bi se spriječilo pregrevanje tokom ljetnjih vrućina.

Konstrukcija okrenuta u pravcu istok-zapad je izložena podnevnom suncu, a u toplim klimatskim zonama to nije preporučljivo tokom ljeta. To takođe podrazumjeva zasjenjivanje biljaka na sjevernoj strani kada one koje se nalaze u sredini izrastu tokom ljeta.

Ipak, iskustva ljudi kažu da možete uspešno odgajati biljke bilo koji položaj da odaberete. Drugo na šta treba da obratite pažnju je poravnatost terena na kojem plastenik stoji jer bilo kakvi nagibi otežavaju zalivanje i malčiranje usjeva.

Provjetravanje

Biljke vole svjež vazduh i treba im ga obezbediti pre nego stremiti tome da se postigne što veća temperatura. Vazduh struji sa jednog kraja na drugi te ako je to moguće, bilo bi poželjno ostaviti otvor od nekih 15 centimetara, između vrha vrata i njihovog okvira, kako bi male količine vazduha uvek ulazile unutra i povećavale nivo ugljen dioksida. Primenom ovog metoda, zimska salata, recimo, prezimi zdrava, bez pojave ikakve plijesni na njoj, a da se vrata ne moraju stalno otvarati i zatvarati radi provjetravanja.

Opcija ugradnje bočnih luftera nije neophodna niti pogodna za povrtarsku proizvodnju iz razloga što se tako previše snižava temperatura u tunelu tokom zime, a vrata već sama po sebi obezbeđuju protok dovoljne količine vazduha. Bočne luftere treba primjenjivati za neke veće konstrukcije.

Polietilen pričvršćen do nivoa zemlje ili ukopan

Mnogi preporučuju ukopavanje folije u kanale sa obe strane kako bi se time napravila barijera koja će useve štititi od ulaza štetočina poput zečeva ili puževa, zatim spriječavati bujanje korova kao i upliv suvog i hladnog vazduha u zonu lišća biljaka.

Sa druge strane lakše je i brže pričvrstiti foliju na nivou zemlje za neko postolje. Ipak, da biste to uradili, prethodno je potrebno da iskopate rupe za noseće cevi, a uz to će vam trebati i nešto betona. Sve to povećava troškove izgradnje i ima smisla jedino ako nema mjesta da se iskopa kanal oko plastenika.

Noseće cijevi

Kada se folija ukopa u kanal, cijevi je potrebno zabiti u zemlju na dubinu od 30-45 cm, kako bi konstrukciji davale potrebnu čvrstinu. Cijevi u tom slučaju nisu oslonac kako bi se konstrukcija držala uspravnom već im je funkcija da je održavaju stabilnom pri naletu vjetrova.

U varijanti gdje se folija pričvrsti za postolje bez da se ukopa u zemlju, noseće cijevi igraju mnogo važniju ulogu jer upravo one održavaju konstrukciju u uspravnom položaju pa je potrebno nabaviti skuplje cijevi sa metalnim držačima na krajevima kao i zaliti sa betonom rupe u koje će cijevi biti smještene.

Zamjena folije

Polietilen je materijal koji zahteva zamjenu na svakih 5-8 godina, u zavisnosti od toga koliko je vjetrovito područje i kolika je rastegljivost materijala. Lakše ga je zategnuti ako se prethodno ostavi na suncu. Foliju ćete uspjeti da zategnete i u januaru ali površina ipak bude labavija i podložnija oštećenjima nego kad se to radi po toplom vremenu.

Vrsta folije

Razni tipovi folija su postali dostupni i otežali su njen izbor. Najskuplje varijante termičkih ili anti-kondenzacionih polietilena ipak ne opravdavaju svoju cijenu. Preporuka iskusnih povrtara su standardne folije koje propuštaju oko 89% dnevne svjetlosti. Treba birati one namjenjene hortikulturi koje sadrže UV stabilizatore bez kojih bi folije postale previše krte i slomile se za manje od godinu dana.

Izvor: Permaculture

PROČITAJTE:

Kako zagrijati PLASTENIK tokom zime?

Kako sačuvati plastenike od snijega

Šta i kako uzgajati u plasteniku tokom zime?

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI