Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetKako sačuvati plastenike od snijega

Kako sačuvati plastenike od snijega

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Savjetodavna služba u biljnoj prozivodnji apeluje na proizvođače da reaguju preventivno da se ne bi dogodile štete.

Potrebno je obezbijediti i montirati prskalice-rasprskivače na krovu plastenika i sa prvim pahuljama snijega pustiti vodu i tako ne dozvoliti da se stvori snježni pokrivač, koji najčešće prouzrokuje pucanje folije, a postoji opasnost i od krivljenja i lomljenja konstrukcije.

Proizvođači koji nisu u mogućnosti da obezbjede rasprskivače, a imaju manje plastenike, imaju mogućnost da se sa zemlje, pomoću crijeva sa većim protok vode pokušaju odbraniti od snijega.

Ukoliko se zakasni sa puštanjem vode, kod nakupljenog snijega bolje je ne uključivati rasprskivače, jer neće biti pozitivnog efekta, već suprotno. Opasnost postoji i kod previše niskih temperatura, jer dolazi do smrzavanja vode, posebno u noćnim satima i u tim slučajevima dobro je improvizovati produžene alatke sa tupim vrhovima za čišćenje snijega, da se ne ošteti folija.

S obzirom na izuzetno mali broj poljoprivrednih proizvođača koji imaju grijanje u plastenicima, ostali moraju obezbjediti dogrijavanje sa plinskim grijačima, radijatorima, el.grijalicama i sličnim izvorima toplote. Usjeve u ovom periodu treba prekriti agrotekstilom (agril, lutrasil) ukoliko to nije urađeno, da bi se pokušalo spriječiti smrzavanje povrća.

Ukoliko je zasnovana proizvodnja u plastenicima, a kod velikog broja proizvođača u toku je proizvodnja lisnatog povrća (salata, blitva, spanać, raštan) u zimskom periodu, uslijed nastalih šteta na objektima, stradati će i usjevi.

Izvor: vijesti.me

PROČITAJTE:

Snijeg – Pozitivne i negativne strane za biljke

Šta je AGRIL folija i kako se koristi za zaštitu biljaka?

Kako snijeg i minus utiču na poljoprivredne kulture

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI