Četvrtak, 13 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro SavjetŠta i kako uzgajati u plasteniku tokom zime?

Šta i kako uzgajati u plasteniku tokom zime?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Možete gajiti luk, spanać i salatu jer plastenici rade zimi i bez grijanja. To su biljke koje mogu da podnesu i minus temperature do – 6 C. Tržište i tokom zime traži svježe povrće i to je prilika da ostvarite prihod.

U zimskom periodu u plastenicima i staklenicima koji nemaju grijanje sa uspijehom mogu da se gaje crni luk, spanać i salata (ove kulture dobro podnose niske temperature). Prilikom izbora za sadnju prednost dati onim kulturama koje su već dale dobre rezultate prethodnih godina na našim terenima.

Poznavanje tehnologije proizvodnje i iskustvo olakšaće nam posao gajenja povrća i donijeti dobru zaradu.

Najbitnija mjera u zimskim mjesecima u plasteničkoj i stakleničkoj proizvodnji je provjetravanje objekata (preventivna mjera). Dezinfekcija zemljišta u zaštićenom prostoru je obavezna, da je rasad dobro odnjegovan i zaštićen od bolesti i štetočina. Kulture koje se sa uspijehom gaje su: crni luk, spanać i salata.

Što se tiče proizvodnje spanaća i crnog luka ukazaćemo na neke specifičnosti njihove proizvodnje.

Proizvodnja crnog luka

Kada je riječ o proizvodnji crnog luka, sjeme luka i arpadžika klija kada je temperatura 3-5ºC a najbrže klija pri temperaturi od 20-25ºC. Mlade biljke tek iznikle mogu podnijeti mraz od -4ºC listovi do -7ºC a dobro ukorijenjene biljke -25ºC. Najpovoljnija temperatura za porast listova je 18-20ºC, a najveća 35-40ºC.

Crni luk đubrimo samo mineralnim đubrivima. Orijentacione norme iznose 120 – 150 kg/ha azota, 100-120 kg/ha fosfora i 150-180 kg/ha kalijuma. Pri osnovnoj obradi obavljamo unos 2/3 fosfornih i kalijumovih đubriva. Predsjetveno ostatak fosfora i kalijuma sa 1/2 azotnih đubriva, dok se preostali dio dodaje u vidu 2-3 prihranjivanja.

Crni luk ne podnosi zasjenjivanje, potrebna mu je manja osvjetljenost nego paradajzu ili krastavcu ali veća nego kupusu. Zahtjevi crnog luka za vodom zavise od razvojne faze. U toku nicanja i najjačeg rasta listova neophodna je povećana vlažnost zemljišta i vazduha. U suprotnom, to se odvija usporeno, dok je tokom sazrijevanja potreban period blage suše. Luk srebrenjak ima veće potrebe za vodom jer se gaji iz rasada i obavezno se mora navodnjavati.

Proizvodnja spanaća

Spanać je biljka hladnog podneblja. Sjeme klija na 4ºC, optimalna temperature za razvoj je 14-18ºC, a biljke izdržavaju temperature i od -8ºC. Spanać nije zahtjevan u pogledu potreba za svjetlošću pa se može gajiti i kao međuusjev. Gajen u uslovima dugog dana brzo stvara cvjetonosno stablo.

Spanać ima slabo razvijen korijenov sistem pa su potrebe za vodom izražene. Usljed nedostatka vode, biljke se slabije razvijaju, brzo stare, poslije formiranja 3-4 lista pri višim temperaturama formiraju generativne organe. Naročito velike potrebe za zemljišnom i vazdušnom vlagom su u periodu formiranja listova. Đubrenje kompostom daje izuzetne rezultate sa 40 t/ha. Mineralna đubriva unose se 80-100 kg/ha azota, 70-80 fosfora i kalijuma 100 – 120 kg/ha. Prilikom osnovne obrade unosi se 1/2 fosfornih i kalijumovih đubriva, a predsjetveno ostatak fosfora i kalijuma sa 1/3 azota. Ostatak azota unijeti sa prihranama.

Proizvodnja salate

Salata je biljka dugog dana, nezahtjeva veliku toplotu, klija pri minimalnoj temperaturi od 2-3ºC a optimalna je 18-20ºC. Najbolji porast biljke je pri temperturama 15-20ºC. Mlade biljke mogu da izdrže mrazeve i do – 6ºC. Salata traži dosta svjetla i vlage. Održavati redovno dobru vlažnost zemljišta 70 – 75% poljskog vodnog kapaciteta i imaćemo odličnu sočnost i kvalitet salate. Period od rasađivanja do obrazovanja glavice predstavlja najosjetljiviji period kod salate u slabo provjetrenim objektima. Najbolji predusjevi za salatu su paradajz crni luk, radič, a loši celer i peršun. Prilikom površinske obrade vršimo unos 30-35 kg/ha azota, 50-60 kg/ha fosfora i 20-30 kalijuma kg/ha.

Izvor: agroinfonet.com

PROČITAJTE:

Bolesti salate tokom gajenja u plasteniku

Jesen je pravo vrijeme za sadnju luka u plasteniku

Da li je paštrnak u plasteniku dobra ideja?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI