Srijeda, 21 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako se uzgajaju kockaste lubenice - Postupak /FOTO/

Kako se uzgajaju kockaste lubenice – Postupak /FOTO/

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mlijeko je bijelo i tečno, banana je žuta i duguljasta a lubenica je zelena i okrugla. Da li je to prava istina? Uglavnom jeste, ali ponekad baš i nije. Od nedavno su se na svijetskom tržištu pojavile kockaste lubenice. One su simpatične, interesantne, zabavne, primamljive i naravno skuplje od tradicionalno okruglih lubenica.

Iako četvrtaste lubenice koštaju malo više od onih kakve je napravila majka priroda, to je ipak mala cijena koju Japanci trebaju platiti za njihovu sposobnost da stanu u frižider. Dakle, kockaste lubenice nisu nastale iz čistog hira radi atrakcije, već iz puke nužde. Tako sada proizvodjači mogu da trljaju ruke uz dobru zaradu, a potrošači da uživaju u ovom povrću. A kada stigne na trpezu oblik lubenice nije važan, bitno je ono što je unutra i što se jede.

Kako se uzgajaju kockaste lubenice?

Kockaste lubenice je u suštini veoma jednostavno uzgojiti. U tome može uspeti svaki uzgajivač, a potrebni su mu samo transparentni kalupi kockastog oblika, tako da sunčeva svjetlost može neometano dopreti do lubenice sa svih strana. Za to je najbolje staklo ili providna plastika.

Kako napraviti kockaste lubenice (u slikama):

 

Vjerovatno da vam je sve već uveliko jasno, ali evo i da objasnimo:

Kao što se vidi na slici 1, dok je lubenica još uvjek mala pažljivo je smjestite u kockasti kalup, koji na vrhu ima otvor kroz koji prolazi loza lubenice. Veličinu kalupa prilagodite vašim potrebama tj. dimenzijama vaših lubenica. U njega treba da stane lubenica kada poraste i sazri. U početku ona neće dodirivati zidove staklenog kalupa, ali kako bude rasla tako će popunjavati prostor i dobiti oblik kalupa. Donja strana kalupa na kojoj leži lubenica čak i ne mora da bude od stakla, može biti i prazna, pa će lubenica prirodno ležati na zemlji. Sva ostala nega oko bostana obavlja se potpuno uobičajeno.

Kada lubenice narastu i sazriju, vreme je za branje, izvadite ih iz kalupa (slika 2.). Ako želite da uzgajate kockaste lubenice i narednih godina, najbolje je da napravite kalupe na rasklapanje. Tako ćete iz njih lakše izvaditi lubenice i moći ćete da ih sačuvate za sljedeću sezonu.

Na kraju, svako će priznati da su vaše kockaste lubenice zabavan prizor za oči, a što se ukusa tiče on kao i uvek zavisi od nege, sorte i godine.

Izvor: Poljoprivredni Savetnik

PROČITAJTE:

Ovo je veoma važno za sjtevu lubenice u zatvorenom

Sadnja sadnica u KOCKASTE RUPE čini ih jačim i dovodi do bržeg rasta

Ovakvim đubrenjem lubenice do visokih prinosa

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI