Petak, 7 Oktobra, 2022
spot_img
NaslovnicaMagazinZdravlje i ishranaOvo je najotrovnije voće i povrće: Toliko se prska pesticidima da možete...

Ovo je najotrovnije voće i povrće: Toliko se prska pesticidima da možete dobiti i najgore bolesti – izbjegavajte ovo obavezno

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svi mediji i cijeli svijet znaju da zdravlje ulazi na usta i da je važno šta mi jedemo.

Svi preporučaju da je najvažnije da u tijelo unesete što više voća i povrća. Međutim, jesmo li se ikada zapitali o uvjetima u kojima raste ovo voće i povrće i što je još važnije – šta se sa njim događa u svakom trenutku. U nastavku donosimo vrlo zanimljivu priču.

Naime, švedski naučnici su dokazali da se različiti insekticidi, fungicidi i pomoćnici u rastu biljaka mogu akumulirati u tijelima djece i odraslih te tako ozbiljno ugroziti njihovo zdravlje.

Stoga, preporuka s njihove i naše strane je izbjegavanje ovog voća i povrća, osim ako ga ne uzgajate u vašem vrtu, a ako ga niste poprskali svojim sastojcima.

Popis ovih sumnjivih voća i povrća je sljedeći:

  • nektarine
  • jabuke
  • jagode
  • breskve

Dalje na popisu su: paprika babura, špinat, grožđe, paradajz, celer i krastavac. Naime, testiranje nekih jagoda koje su poprskane sa 17 različitih vrsta pesticida, dok su paprike poprskane s čak 15 dalo je zaista neviđene rezultate.

Šta treba da radite s tim? Pranje pod hladnom vodom uklanja samo mehaničke nečistoće i mali dio pesticida, tako da neki ljudi koriste blagu mašinu za pranje posuđa i spužvu, a zatim guraju tanku, punu hranjivu masu. Na taj način voće i povrće je bolje samo za oko, ali još niste uklonili sve nečistoće iz njega.

Ako dugoročno konzumirate ovo voće i povrće, to svakako može naškoditi vašem zdravlju, a vremenom se možete razboljeti od ozbiljnih bolesti.

Izvor: Pozitivmedia

PROČITAJTE:

Kako pogrešna primjena pesticida i đubriva djeluje na biljke?

Kako se zaštititi od pesticida u ranom voću i povrću?

Jagode, špinat i kelj vodeći na popisu voća i povrća s najviše ostataka pesticida

POVEZANI ČLANCI
spot_img
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

KAKO DA JABUKE TRAJU MJESECIMA – Odmah spremne za upotrebu, a...

Brz i lak način da jabuke traju mjesecima, a biće odlične kada želite ukusne kolače ili pite. Možda vam ne djeluje pratkično da čuvate jabuke...