Ponedjeljak, 24 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneZaštita i ishrana biljakaKako pogrešna primjena pesticida i đubriva djeluje na biljke?

Kako pogrešna primjena pesticida i đubriva djeluje na biljke?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Savremena poljoprivredna proizvodnja zahtijeva primjenu raznih hemijskih jedinjenja, a prije svega mineralnih đubriva i pesticida.

Zagovornici prozvodnje “zdrave hrane” se zalažu da se u poljoprivredi primjena hemijskih materija potpuno izbaci ili svede na najmanju moguću mjeru.

Najčešće štete na biljkama od hemijskih sredstava nastaju zbog njihove nestručne primjene, bilo da se primjenjuju u većim količinama ili van dozvoljenih rokova.

ŠTETAN UTICAJ PESTICIDA

Oštećenja biljaka pogrešnom primjenom pesticida, posebno herbicida, je dosta česta pojava. Ako se oni primjenjuju pri jačem vjetru, dolazi do zanošenja na susjedne osjetljive usjeve i velikih šteta.

Primjena velikih količina triazinskih preparata (Triazinski herbicidi velika su skupina pesticida i počeli su se intenzivno primjenjivati prije više od 50 godina za uništavanje korova kod različitih usjeva i za kontrolu rasta korova na nepoljoprivrednom zemljištu) u zaštiti kukuruza od korova, dovodi do njihovog nagomilavanja u zemljištu i izraženog rezidualnog (produženog) djelovanja na naredne usjeve (pšenicu, šećernu repu, suncokret, djetelinu…)

Promjene na mladim biljkama ovih kultura se uočavaju nakon nicanja u vidu hloroza i sušenja.

djelovanje hrebicida na kukuruz

Pogrešno primjenjeni hormonski hrebicidi prouzrokuju promjene na gajenim biljkama u vidu uvijanja, kovrdžanja i deformacija. Herbicidi na biljkama izazivaju i razne duruge abnormalnosti, počev od žućenja, nekrotiranja, sušenja, opadanja polodova, kržljavosti do uginuća.

Od primjene herbicida do pojave simptoma bolesti može da prođe nekoliko dana do nekoliko mjeseci, zavisno od njihove osjetljivosti.

Mnoge greške u voćarskoj proizvodnji su učinjene kasnom primjenom preparata za zimsko prskanje voćaka, što izaziva sušenje pupoljaka i mladog lišća.

Predozirane količine fungicida za dezinfekciju sjemena mogu dovesti do deforamacija i propadanja klijanaca.

Hormonski preparati koji se koriste za ubrzano dozrijevanje paradajza, lubenice, višnje i dr. mogu da izazovu velike štete. One se manifestuju opadanjem cvjetova, mladih ili nedovoljno zrelih polodova.

ŠTETAN UTICAJ MINERALNIH ĐUBRIVA

Veće količine pojedinih hranljivih elemenata, takođe, mogu štetno djelovati na biljke. Poznati su primjeri trovanja biljaka primjenom većih količina mineralnih đubriva, posebno azotnih. Primjena većih količina mineralnih đubriva može da pojača stres od suše, dovede do poleganja usjeva, produžetka vegetacije, odbacivanja cvjetova i polodova.

suvišak pojedinih hemijskih elemenata

U uslovima visokih koncentracija  mineralnih elemenata u zemljištu dolazi do oštećenja mladih biljčica i njihovog sušenja. Naročito fitotoksični u povećanim količinama mogu biti mikroelementi, posebno aluminijum i mangan.

Prjeterana kalcifikacija kiselih zemljišta može da ima za posljedicu ispoljavanje simptoma nedostatka fosfora.

Izvor: AgroSavjet

PROČITAJTE:

EU želi prepoloviti upotrebu pesticida do 2030. godine

Oštećenja biljaka od ostataka pesticida u zemljištu!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI