Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiJagode, špinat i kelj vodeći na popisu voća i povrća s najviše...

Jagode, špinat i kelj vodeći na popisu voća i povrća s najviše ostataka pesticida

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Ekološka radna grupa (EWG) objavila je ovogodišnji popis voća i povrća s najvećim udjelom pesticida odnosno ostacima pesticida, tzv. prljavih dvanaest, ali i popis “čistih petnaest”.

Jagoda i ove godine suvereno drži prvo mjesto na popisu tzv. “prljavih dvanaest” (Dirty Dozen) voća i povrća s najviše ostataka pesticida. Kao i lani slijedi je špinat, no treće je mjesto ove godine zauzeo kelj.

Naime, Ekološka radna skupina (EWG), neprofitna organizacija usmjerena na ljudsko zdravlje i okoliš, koja od 2014. analizira voće i povrće te objavljuje navedeni popis, navela je da je više od 92% testiranih uzoraka kelja imalo dva ili više otkrivenih ostataka pesticida, a jedan uzorak 18 različitih ostataka. “Najčešće otkriveni pesticid, pronađen na oko 60% uzoraka kelja, bio je Dacthal, koji se naziva i DCPA, a Agencija za zaštitu okoliša (EPA) ga je, na temelju testiranja na životinjama, klasificirala kao mogući karcinogen“, navode iz EWG-a.

Znanstvenici EWG-a analizirali su podatke američkog Ministarstva poljoprivrede i utvrdili da kelj nije testiran više od 10 godina. “Postotak uzoraka kelja s ostatkom pesticida povećao se s 76% na 98%“, kaže Nneka Leiba, koautorica izvješća. Kako je dodala, u odnosu na 2007. i 2017. (podaci iz godina na osnovu kojih je napravljen popis), pokazao je da se prosječan broj ostataka na jednom uzorku povećao s dva na više od pet.

Leiba naglašava da izvješće ne bi trebalo obeshrabriti ljude da jedu voće i povrće, iako sugerira da ljudi biraju ekološke proizvode kada je to moguće jer čak i pranje proizvoda ne uklanja sve pesticide. Drugi stručnjaci, pak, koji su gledali izvješće, kažu da količina pronađenih pesticida nije dovoljno visoka da bi bila opasna po zdravlje.

Dirty Dozen 2019. godine:

 1. Jagode
 2. Špinat
 3. Kelj
 4. Nektarine
 5. Jabuke
 6. Grožđe
 7. Breskve
 8. Trešnje / višnje
 9. Kruške
 10. Rajčice
 11. Celer
 12. Krompir

Uz popis “prljavih 12”, objavljen je i popis “Clean 15” (čistih 15) odnosno proizvoda s najmanje ostataka pesticida. Kako navode, više od 70% uzoraka voća i povrća na popisu Clean 15 nije imalo ostataka pesticida, a samo 6 posto namirnica imalo je ostatke dvije ili više vrsta pesticida.

Clean 15 2019. godine:

 1. Avokado (manje od 1 posto uzoraka pokazalo je primjetne razine pesticida)
 2. Slatki kukuruz (manje od 1 posto uzoraka pokazalo je primjetne razine pesticida)
 3. Ananas
 4. Smrznuti grašak
 5. Luk
 6. Papaja
 7. Patlidžan
 8. Šparoge
 9. Kivi
 10. Kupus
 11. Cvjetača
 12. Dinja
 13. Brokule
 14. Šampinjoni
 15. Slatka dinja

Izvor: AgroKlub

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI