Subota, 13 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKAKO NJEGOVATI MUŠKATLE KALIOPE: Kakvu zemlju vole i kada ih treba prihranjivati

KAKO NJEGOVATI MUŠKATLE KALIOPE: Kakvu zemlju vole i kada ih treba prihranjivati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Muškatle – U mnoštvu varijeteta muškatli, hibrid “kaliope” izdvaja se živopisnim bojama i bogatim grananjem. Premda su otporne na bolesti, valja ih pažljivo njegovati – pročitajte savjete fitopatologa Suzane Kljajić.

Muškatli najviše odgovara svjetlo mjesto, zaštićeno od podnevnog sunca. Optimalna temperatura za gajenje muškatli je od 10 do 27 stepeni.

Na nižoj temperaturi one polako počinju da propadaju. Na 10 stepeni ulaze u fazu mirovanja i mogu preživjeti dosta dugo, ali ne rastu i ne cvjetaju. Na temperaturi višoj od 30 stepeni njihov rast se takođe zaustavlja.

Zalivanje muškatli mora da bude redovno, ali umjereno. Neophodno je da biljke imaju dovoljno vlage, da listovi ne bi uvenuli. Previše vlage i pretjerano zalivanje izaziva truljenje korijena i zato zemljište treba da bude ravnomjerno vlažno. Poželjno je da se gaje u manjim saksijama da bi se zemljište osušilo između zalivanja.

U toku ljeta, u kasnijim podnevnim časovima, muškatle možete da prskate odstajalom vodom. Ukoliko su noći hladne, ova mjera njege nije preporučljiva. Muškatle često cvjetaju i u jesen ako su noći prijatne. Krajem septembra trebalo bi ukloniti sve cvjetove, i svježe i uvele, da bi biljka štedela energiju. Većina listova opadne preko zime. Uvele listove je najbolje da uklonite rukom. Odsjecanje je lošija varijanta, jer bi ostale samo kratke grančice.

U kasnu jesen, prije mraza, muškatle treba da skratite na oko 20 centimetara, a uvele i oštećene listove i cvjetove da uklonite.

Muškatle se zatim ostavljaju u prostoriji s temperaturom od 8 do 10 stepeni. Tople i mračne prostorije nisu pogodne za prezimljavanje, jer u njima muškatla tjera tanke i blijede izdanke, što dovodi do iscrpljivanja biljke.

Zimi ih treba samo povremeno zalivati, jednom u 15 dana ili mesec dana, i ne prihranjivati ih sve do marta. One skladište vodu u debelim stabljikama i zemlja treba da je malo vlažna. Početkom proljeća treba da se oreže 20-30 odsto muškatle. Nakon orezivanja treba ih zaliti.

Posle dvije -tri nedelje presadite ih u novu zemlju. Postepeno povećavajte količinu vode za zalivanje i počnite prihranjivanje. Muškatle sadite u već pripremljenu mješavinu zemlje. Dosta dobro se pokazao tresetni supstrat krupne granulacije.

Muškatle vole dosta vazduha oko korijena i zemlja ne treba da bude previše zbijena.

Zemlja takođe ne treba da bude ni previše rastresita da ne bi predugo zadržavala vodu. Nakon sađenja prvih 15 dana muškatla se zaliva čistom vodom, a onda se počinje s prihranom. Muškatle jakih i neobičnih boja cvijetova ne treba da sadite na najjačem suncu, jer listovi mogu da blijede, a cvjetanje će se smanjiti. Prihranjuju se đubrivom za muškatle, onim na bazi guana ili osmokotnim đubrivom za cvjetnice.

Tokom vegetacije prihranu muškatli treba obavljati zalivanjem 1-2 puta nedeljno rastvorom za muškatle. Muškatle, kao ni ostale biljke čiji listovi imaju dlačice, ne smiju se prihranjivati prskanjem preko lišca. Muškatle se razmnožavaju uzimanjem reznica sočnih biljaka, najbolje ljeti.

Reznice se stavljaju u topao, pješčani kompost, ali vodite računa o tome da on bude umjereno i dovoljno vlažan.

Neke vrste muškatli razmnožavaju se i sjemenom. Potrebno je da sjeme bude svježe, jer muškatla relativno brzo gubi klijavost. Da bi imale što ljepši i grmolik rast, povremeno im skraćujte vrhove izdanaka. Precvjetale cvijetove i cvjetne stabljike treba redovno uklanjati da bi biljke što duže cvjetale.

Nije potrebno dodatno orezivati muškatle, osim ako neka grana nije počela da štrči. Orezivanjem se odlaže cvjetanje.

Izvor: Moja lepa bašta

PROČITAJTE:

Cvijeće koje privlači leptire u vašu baštu

Kako da pripremite sobne biljke za jesen

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI