Subota, 4 Decembra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoKorisni savjeti za uzgoj ćurki na malim gazdinstvima

Korisni savjeti za uzgoj ćurki na malim gazdinstvima

Uključite se u NAŠU Viber zajednicu

Ćurke su poznate među živinom kao najbolji i najveći proizvođači najkvalitetnijeg mesa. Meso od ćurki je zdravstveno poželjno i dobro je jesti ga što češće.

Ukoliko možete, u okviru svog dvorišta, odgojite nekoliko ćurki i tako objezbedite kvalitetno meso za sebe i svoje ukućane.
Prenosimo savjete Gordane Aćimac, savjetodavca za stočarstvo Poljoprivredne savetodavne službe Zrenjanin o uzgoju ćuraka, ishrani ćurića, tovu.

Uzgoj ćurki na malim gazdinstvima

Ćurke su poznate među živinom kao največi proizvođaći mesa. Ćureće meso je veoma kvalitetno jer sadrži 30-34 % bjelančevina i esencijalne aminokiseline neophodne u ishrani ljudi. Sem toga ćuretina sadrži i vitamine iz grupe B komleksa, minerale, uz mali procenat masti, pa je pogodna za dijetetsku ishranu.

Ćurka je vrlo pogodna za uzgoj na okućnicama, livadama i pašnjacima.

Ćurići su osetljivi

Jedini problem su ćurići do 8 nedelja koji su vrlo osjetljivi.

Taj problem neiskusni proizvođači mogu rješti kupovinom ćurića od 2 mjeseca koji su se već “izbobali”, jer tada ćurići izgube na glavi pahuljicu i dobiju kožne bobice crvene, bijele i plave boje.

Do 2 mjeseca starosti ćuriće moramo držati zatvorene uz adekvatnu temperaturu koja u prvim danima mora biti 36-38 0C ispod vještačke kvočkeu objektu oko 26 0C da bi se sa porastom ćurića temperatura smanjivala svake nedelje za 3 0C i pri kraju 6. nedelje treba dostići temperaturu od 21 0C.

Zbog toga mali proizvođači obično planiraju otpočinjanje uzgoja u proljeće.

Pored temperature potrebno je obezbediti jako svjetlo, kako bi ćurići videli hranilice i pojilice.

Ćurići dobro razlikuju boju, pa se radi navikavanja na konzumaciju hrane mogu dodati zrna crvenog kukuruza, a radi privikavanja na vodu, na rub pojilice staviti kapi vode koje će odmah uzimati.

U prvim danima je jako bitan nadzor čovjeka – uzgajivača, prije svega zbog kontrole temperature, kao i oko navikavanja ćurića na uzimanje vode i hrane, jer pojedine ćuriće koji slabo napreduju treba izdvojiti i praktično učiti na hranu i vodu.

Treba posebno obratiti pažnju na prostirku i ona uvijek treba da bude suva i čista, jer ćurićima smeta visoka vlažnost.

Prostor mora da bude i dobro provjetren, a neophodno je voditi računa i o naseljenosti objekta. U prvim danima to je 12 ćurića na 1 m2 podne površine, a kasnije do 4 grla/m2.

Neadekvatni uslovi držanja i ishrana ćurića u ovom periodu mogu dovesti do kanibalizma.

Prva hrana za ćuriće treba da je bogata proteinima (26-28 %). Najbolje je kupovati gotovu, izbalansiranu smješu, a pogodnija je peletirana hrana od brašnaste.

Po završetku ovog osjetljivog perioda ćurići su sve otporniji i mogu se puštati i u ispuste, na livade i pašnjake, po lijepom, suvom i sunčanom vremenu.

Osjetljivi su na jako sunce, pa im u ispustu treba nadstrešnica ili prirodna hladovina od drveća. Dok se ne naviknu na pašu davati im istu hranu koju su koristili u odgoju, a potom se prelazi na zrnaste smješe (kukuruz, ječam, suncokret, sirak).

Najbolje je pregonsko napasanje na zemljištima koja su ocjedita, suva, sa obraslošću drveća i žbunova. To može biti i bašta, ali u tom djelu mora postojati ograda kako ćurke ne bi nanijele štetu u povrtnjacima i voćnjacima.

Na paši ćurke nalaze sjemena i insekte, koji su za njih odlična hrana.

Ako paša nije dobra, pratiti porast pa im dopunjavati dnevne obroke sa koncentrovanim smješama, najbolje samo uveče.

Računa se da je prosječna dnevna potrošnja 250 grama/grlu, a ukupno se za jedno grlo potroši oko 55 kg hrane u tovu.

Koncentrovana hraniva treba davati sa određenim postotkom bjelančevina prikazano po šemi u sljedećoj tabeli :

       Starost u nedeljama    % proteina u smješi za ćurke
                 I – IV                  28%
                 IV – VIII                   24%
               VIII – XIV                   20%
    Od XIV do kraja tova                   16%

Tov ćurki traje do 5-6 mjeseci starosti sa završnim težinama od 6-9 kg, pa i do 20 kg kod ćurana što zavisi od hibrida.

Ukoliko gajite za dalju prodaju proizvođači su našli optimalnu težinu očišćene ćurke od 4-6 kg, jer se zbog besparice takva grla najlakše prodaju.

PROČITAJTE:

Savjeti za uspješan tov ćurki

Zašto kokoške jedu svoja jaja i kako to da spriječite

Ova vrsta kokoške ima crne kosti, organe i meso: Evo i zašto

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

jabuke

Zaštita jabuke od mraza

Mrazevi koji se mahom javljaju od oktobra do maja mogu da oštete organe jabuke, a nekad i da ugroze opstanak cijelog stabla. Prema vremenu pojave,...