Subota, 23 Septembra, 2023
spot_img
NaslovnicaAgro vijestiKolmix iz Velike Kladuše otvara 1. avgusta novu fabriku za proizvodnju supa...

Kolmix iz Velike Kladuše otvara 1. avgusta novu fabriku za proizvodnju supa i začina

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić u petak, 5. juna, je u Sarajevu održao sastanak s direktorom firme Kolmix iz Velike Kladuše Nedžadom Mezildžićem.

Firma Kolmix, koja ima 28 uposlenih je domaći brend, koji se od 1998. godine bavi proizvodnjom supa i začina. Zastupljena je na tržištu 10 europskih država.

Od 1. avgusta 2020. otvara novu savremenu fabriku na oko 3.000 kvadratnih metara, koja zadovoljava sve uslove proizvodnje hrane u skladu sa EU regulativama, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Dedić je čestitao direktoru na postignuti rezultatima, te naglasio da je izuzetno važno što sirovine koje ova firma koristi imaju uglavnom bh. porijeklo, kao i da pored otežanih uslova poslovanja nastavlja sa investicijama.

– Podrška domaćoj proizvodnji je jedan od prioriteta Vlade Federacije BiH. Inicirali smo Odluku o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u postupcima javnih nabavki, u procentu od 30 posto radi suzbijanja posljedica pandemije koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine i ona se primjenjuje od 1. juna. Pored podrške u okviru modela ruralnog razvoja gdje potičemo izgradnju, opremanje i nabavku opreme u sektoru prehrambene industrije, kao ministarstvo u narednom periodu nastavit ćemo rad na što boljem povezivanju domaćih proizvođača s prerađivačima kako bi otvorili veće mogućnosti zapošljavanja u poljoprivredi, a time i osigurali kvalitetnu domaću sirovinu za našu prehrambenu industriju – kazao je ministar Dedić.

PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI