Petak, 24 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneŽivinarstvoZašto kokoške jedu svoja jaja i kako to da spriječite

Zašto kokoške jedu svoja jaja i kako to da spriječite

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kada je u pitanju uzgoj kokošaka, najbolje bi bilo prikupiti jaja na vrijeme kako bi se izbjeglo njihovo lomljenje, ali i da ih kokoške ne bi pojele.

Većina kokošaka snese jaja do 10h ujutro. Stoga, skupljanje jaja rano ujutro je dobra praksa kako bi se osigurao kvalitet jaja. Međutim, uprkos pravovremenom sakupljanju jaja, oštećenja mogu i dalje da nastaju. Kokoške jedu voće, povrće, insekte, ali mogu i svoja jaja.

Zašto kokoške jedu svoja jaja?

Kokoške mogu da pojedu svoja jaja ukoliko im je nivo kalcijuma u organizmu jako nizak. Manjak kalcijuma uzrokuje da kokoška traži dodatnu prehranu od ljuski jajeta.

Takođe, mogu pojesti jaja zbog dosade i slučajnog otkrića. Ukoliko je velika gužva u kokošinjcu, odnosno ima previše kokošaka, neke od njih lako mogu slučajno da slome jaja. Kokoška tada ima priliku da jede žumance i može da razvije naviku da ih jede. Stoga, čak i ako ste primjetili da je nekoliko jaja razbijeno u kokošinjcu, to može da bude rezultat nezgode ali zasigurno će postepeno prijeći u ponašanje kokošaka.

Da biste spriječili kokoške da jedu jaja najprije treba provjeriti da ne pate od nekih zdravstvenih problema, a posebno nedostatka kalcijuma.

Takođe, treba im obezbijedi dovoljno prostora da mogu da lutaju i kljucaju okolo. Sakupljanje jaja, najmanje dva puta dnevno je takođe preventivna mjera kako ne bi došlo do slučajnog razbijanja, koje može da vodi ka jedenju jaja.

Izvor: Best nest box

PROČITAJTE:

7 čudnih znakova koji ukazuju da su kokoške bolesne

Šta je kokošija kuga?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI