Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img

Zašto kokama otpada perje

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Mitarenje je proces gubitka i obnavljanja perja. Ovo je normalan proces u kokoši oba pola i drugih vrsta živine. Kokoši koje se drže za komercijalnu proizvodnju jaja imaju različite načine mitarenja. Ove su selekcionisane za visoku proizvodnju, dok su njihovi spoljašnji uslovi, a naročito temperatura i svjetlost, obično modifikovani u cilju otklanjanja najvažnijih sezonskih uticaja.
Prirodno mitarenje se obično ne javlja do poslije perioda od 8 – 12 meseci proizvodnje jaja. Ako se ništa ne učini za promjenu normalnog ciklusa mitarenja, potrebno je oko 4 mjeseca da kokoš odbaci svoje perje i poraste novo. Međutim, ovaj proces se može ubrzati korišćenjem programa forsiranog mitarenja, a zatim ponovo koristiti kokoši za drugu proizvodnju i poboljšan kvalitet jaja.

Šta utiče na proces mitarenja

Mitarenje kontrolišu seksualne žljezde i tiroidea, a vezano je i za opadanje nivoa estrogena i smanjenje nosivosti. Utvrđeno je da nekoliko faktora utiče na početak i trajanje mitarenja. Među ovima, težina i fizičko stanje životinja, dužina izlaganja svjetlosti, ishrana životinja i uticaj faktora spoljašnje sredine, kao što su temperatura i vlažnost. Tako, drastičnim smanjenjem svjetlosti ili gladovanjem, mogu se životinje isključiti iz proizvodnje, čime se može izazvati ili ubrzati mitarenje.

Pri prirodnom mitarenju kokoške gube perje sa različitih djelova tijela po sljedećem redosledu: glava, vrat, grudni koš, bataci, leđa, krila i rep. Neke životinje se mitare ranije od drugih, dok neke sporije od drugih.

Smanjenje dnevne svjetlosti predstavlja normalan povod za mitarenje. Zbog toga, program osvjetljavanja kokoši nosilja mora da obezbjedi konstantnu ili povećanu dnevnu svjetlost. Manji stresovi, kao što je privremeni nedostatak hrane ili vode, bolest, niske temperature ili nagle promjene u programu osvjetljavanja, mogu, takođe, inicirati delimično ili prerano mitarenje, odnosno značajno opadanje perja. U ovakvim slučajevima kokoške gube perje sa glave i vrata. Ako se mitarenje dalje nastavi, može se očekivati značajno opadanje proizvodnje.

Izazvano mitarenje

Prisilno (izazvano) mitarenje. Pri prisilnom mitarenju jato je izazvano da odbacuje i zamjenjuje njihovo perje, u vrijeme koje je odabrano od strane odgajivača. Izazvano mitarenje izaziva u svih životinja jednog jata isključivanje iz proizvodnje u određenom periodu. U toku ovog perioda dolazi do povratka na prethodno stanje ili podmlađivanje reproduktivnog trakta, praćeno gubitkom i zamjenom perja. Poslije mitarenja obim reprodukcije obično dostiže svoj maksimum neznatno ispod prethodnog, dok je kvalitet jaja poboljšan.

Metodi mitarenja

Veliki broj zadovoljavajućih programa mitarenja su u upotrebi, ali većina od ovih su jednostavne modifikacije dva osnovna koncepta – uskraćivanje hrane, praćeno periodom malog konzumiranja hranljivih materija. Modifikacije uključuju broj dana bez hrane, sastav hrane i trajanje perioda konzumiranja malih količina hranljivih materija. U ostale manje faktore spadaju izbor programa osvjetljavanja u toku mitarenja i da li bi trebalo ograničiti vodu.
Izvor: psss.rs
PROČITAJTE:
POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI