Srijeda, 20 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOve radove u bašti u septembru ne preskačite, ključni su za dobru...

Ove radove u bašti u septembru ne preskačite, ključni su za dobru novu sezonu

Posadite i dvogodišnje biljke, karanfile i maćuhice. Vrijeme je i za presađivanje zimzelenih biljnih vrsta pa tako možete presaditi juniperuse, cedar i smreke.

Iako trenutno većina baštovana uživa u branju plodova, u septembru je jako važno pripremiti tlo, kako za nadolazeće jesenske i zimske dane, tako i za novu, proljetnu sezonu- Bašte su pune paprike, paradajza, korabica, patlidžana, pasulja, kupusa, kelja, mrkve koje treba ubrati. Priprema se zimnica, plodovi se zamrzavaju i spremaju za zimske dane.

Vrijeme je i za jesensku sjetvu i sadnju, a prije toga treba pripremiti gredice. U septembru možete posijati zimsku salatu, špinat, matovilac, rotkvice, a sade se lučice bijelog luka i luka, zimska salata, radič i endivija.

Pročitajte: Kako se gaji salata endivija?

Travnjak još jednom pokosite, a pripremate li se za sjetvu novog, prethodno pripremite teren. I novi travnjak možete sijati u septembru, a ne zaboravite nakon sjetve teren dobro povaljati. I u ukrasnom vrtu posla ne manjka. Cvjetne gredice prije svega pripremite za jesensku sjetvu ili sadnju. Posadite lukovice cvijeća otpornog na hladnoću, kao što su tulipani, šafrani, zumbuli, narcisi.

Posadite i dvogodišnje biljke, karanfile i maćuhice. Vrijeme je i za presađivanje zimzelenih biljnih vrsta pa tako možete presaditi juniperuse, cedar i smreke. Iako su dani topli, a meteorolozi predviđaju da će se toplo vrijeme i dalje nastaviti, budite spremni i na prve jutarnje mrazove. I ne zaboravite prije njih u kuću unijeti sobne biljke koje ste držali na otvorenom. Ako sami skupljate sjeme, još je vrijeme i za to.

Pročitajte: Septembar je idealan mjesec za sjetvu spanaća

Stiže i vrijeme jesenskog đubrenja, a najbolje bi bilo prije toga analizirati tlo. Jer, dodajete li stajskom đubrivu i ona mineralna s oznakom NPK, njihova količina zavisi od tipa i strukture tla.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...