Utorak, 6 Juna, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOve radove u bašti u septembru ne preskačite, ključni su za dobru...

Ove radove u bašti u septembru ne preskačite, ključni su za dobru novu sezonu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Posadite i dvogodišnje biljke, karanfile i maćuhice. Vrijeme je i za presađivanje zimzelenih biljnih vrsta pa tako možete presaditi juniperuse, cedar i smreke.

Iako trenutno većina baštovana uživa u branju plodova, u septembru je jako važno pripremiti tlo, kako za nadolazeće jesenske i zimske dane, tako i za novu, proljetnu sezonu- Bašte su pune paprike, paradajza, korabica, patlidžana, pasulja, kupusa, kelja, mrkve koje treba ubrati. Priprema se zimnica, plodovi se zamrzavaju i spremaju za zimske dane.

Vrijeme je i za jesensku sjetvu i sadnju, a prije toga treba pripremiti gredice. U septembru možete posijati zimsku salatu, špinat, matovilac, rotkvice, a sade se lučice bijelog luka i luka, zimska salata, radič i endivija.

Pročitajte: Kako se gaji salata endivija?

Travnjak još jednom pokosite, a pripremate li se za sjetvu novog, prethodno pripremite teren. I novi travnjak možete sijati u septembru, a ne zaboravite nakon sjetve teren dobro povaljati. I u ukrasnom vrtu posla ne manjka. Cvjetne gredice prije svega pripremite za jesensku sjetvu ili sadnju. Posadite lukovice cvijeća otpornog na hladnoću, kao što su tulipani, šafrani, zumbuli, narcisi.

Posadite i dvogodišnje biljke, karanfile i maćuhice. Vrijeme je i za presađivanje zimzelenih biljnih vrsta pa tako možete presaditi juniperuse, cedar i smreke. Iako su dani topli, a meteorolozi predviđaju da će se toplo vrijeme i dalje nastaviti, budite spremni i na prve jutarnje mrazove. I ne zaboravite prije njih u kuću unijeti sobne biljke koje ste držali na otvorenom. Ako sami skupljate sjeme, još je vrijeme i za to.

Pročitajte: Septembar je idealan mjesec za sjetvu spanaća

Stiže i vrijeme jesenskog đubrenja, a najbolje bi bilo prije toga analizirati tlo. Jer, dodajete li stajskom đubrivu i ona mineralna s oznakom NPK, njihova količina zavisi od tipa i strukture tla.

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI