Četvrtak, 20 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoKako se gaji salata endivija?

Kako se gaji salata endivija?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Endivija (Cichorium endivia L.) je jednogodišnja vrsta. Ima vretenast i slabo razgranat korijenov sistem. U prvim fazama razvoja formira lisnu rozetu koja je jestivi dio biljke, a u drugoj fazi cvjetonosno stablo i plod. 

U zavisnosti od oblika i građe lista razlikuju se eskariol endivija koja ima široke, naborane i slabo nazubljene listove, i krecava endivija koja ima duboko usječene i krecave listove.

Endivija razvija veliku rozetu sa mnogo lišća, ili supotrotno svija lišće i pravi glavicu. Cvketonosno stablo je visine 1-1,5 m, razgranato. Cvjetovi su dvopolni i stranooplodni. Plod je izdužena ahena (2-4 mm), sive boje, sa vijencem ljuspica na vrhu, koje služe za raznošenje.

Endivija najbolje uspjeva na duboko obrađenom, humusnom i baštenskom zemljištu. Slabo podnosi direktno đubrenje stajskim đubrivom, te se gaji poslije kulture koja je đubrena stajnjakom. Pred sjetvu ili sadnju unosi se 70 g/m² kompleksnog NPK, a pred početak intenzivnog rasta lista prihranjuje se sa još 20 g/m² KAN-a.

Endivija se gaji za jesenju odnosno zimsku potrošnju. Proizvodi se preko rasada ili direktnom sjetvom na stalno mjesto. Rasad se gaji slično rasadu salate. Pristiže za sadnju za 4-6 sedmica. Stasali rasad rasađuje se na stalno mjesto 40×40 cm. Na stalno mjesto se sije krajem juna i početkom jula mjeseca direktno na isti razmak. U fazi dva stalna lista vrši se prorjeđivanje na konačni razmak.

Pročitajte: Proizvodnja endivije u plasteniku

Njega endivije sastoji se u prorjeđivanju, okopavanju, prihranjivanju i navodnjavanju. Na dobro razvijenim biljkama izvodi se tzv. etioliranje (izbjeljivanje). Biljke se izbjeljuju 2-3 sedmice pred berbu tako što se biljke pri vrhu privežu vezivom. Do berbe biljke izbijele u unutrašnjosti. Za berbu stiže 2-2,5 mjeseca po rasađivanju. Biljke se režu u osnovi, odvezuju, očiste od suvih i ošećenih listova.

Da bi se produžila proizvodnja i preko zime, praktikuje se da se biljke počupaju sa dijelom zemlje, ostave u stare leje i pokriju prozorima. Prinos se kreće 16-25 t/ha. Kod nas se gaje sorte eskariol žuta i eskariol zelena.

Navodi se u knjizi Gajenje povrća – Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka – Autori: Mr Živomir Miladinović; Dr Milan Damjanović; Dipl.inž.Stevan Brkić; Dr Živoslav Marković; Dr Dušan Stevanović; Mr Tatjana Sretenović – Rajičić; Mr Boguljub Zečević; Mr Radiša Đorđević; Mr Dragoljub Čorokalo; Dipl. inž. Ljiljana Stanković; Mr Milan Zdravković; Mr Jasmina Zdravković; Dr Nebojša Marinković; Dr Mirjana Mijatović; Mr Aleksa obradović; Dipl.inž. Milivoje Starčević; Dipl.inž. Branislav Milić; Dipl.inž. Vesna Todorović.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI