Subota, 20 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOve biljke je dobro saditi pored crnog i bijelog luka

Ove biljke je dobro saditi pored crnog i bijelog luka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Udruženom sadnjom biljaka na organski način možete da odgajite zdrave biljke i da ih potpuno prirodno zaštitite od štetočina. Crni i bijeli luk su veoma dobri drugovi sa biljkama koje imaju prirodnu sposobnost da spriječe napade buba. Poput paradajza koji je odličan saputnik šargarepi, postoje i neke druge biljke koje bi zbog njihovih osobina trebalo saditi jednu pored druge.

Porodica kupusnjača

Luk je najbolji prijatelj biljkama iz porodice kupusa, kao što su: brokoli, kelj, prokelj i kupus. I to prije svega zato što luk prirodno odbija štetočine kao što crvi koji često napadaju ove vrste povrća.

Crni luk prirodno odbija lisne vaši i zečeve, što znači da ga treba saditi pored paradajza, zelene salate, jagoda i paprike. Luk i bijeli luk su posebno korisni kao repelent protiv kupusa, brokule, kelja, kelja, koleraba, prokulica i drugih članova porodice kupusa.

Paradajz i ostale biljke

Luk i bijeli luk su kompatibilni sa većinom sorti paradajza. Bijeli luk posebno odbija grinje koje obično napda biljke paradajza. Luk, bijeli luk i druge biljke iz porodice luka takođe dobro podnose celer i šargarepu jer odbijaju insekte koji vole da oštećuju ovo povrće.

Među običnim biljem, luk i bijeli luk idu zajedno sa kamilicom, mirođijom i peršunom. Ostali saputnici za luk i bijeli luk su repa, paprika, spanać, zelena salata i paškanat. Luk i bijeli luk takođe odbijaju insekte od jagoda i breskve.

Šta pokazuju iskustva?

Sa druge strane postoje i biljke koje nisu tako dobri susjedi crnom luku. I te vrste biljka bi trebalo držati podalje zbog različitih materija koje sadrže i koje mogu kontaminirati ukus crnog luka. Sve vrste graška i pasulja mogu biti štetne za luk. Isto važi i za žalfiju i šparglu.

Još neki loši susjedi crnog luka su zapravo druge vrste luka. Crnom luku često predstvalja problem lukova muva, koji ukoliko su blizu lako može putovati od biljke do biljke.

Ostale biljke iz iste porodice, kao što su bijeli luk, poriluk i crveni luk, takođe mogu biti česte mete lukove muve. Zato izbjegavajte da ih sadite u blizini jednu pored druge, tako da larve ovog insekta ne mogu tako brzo da putuju.

Zašto je udružena sadnja dobra?

Udružena sadnja biljaka nije naučno potvrđena, ali organski proizvođači se zaklinju da funkcioniše. Smatraju da priroda sama kombinuje različite biljke, insekte, životinje i druge organizme i stavlja ih u uravnotežene ekosisteme koji se mogu održati na duži rok.

Organski vrtlari pokušavaju da oponašaju prirodu udruživanjem različitih biljaka kako bi stvorili lijep, uravnotežen baštenski ekosistem koji podstiče bujni rast i bogat ukus proizvoda.

Organski uzgajivači primjenjuju sadnju prijateljskog povrća i biljaka kao prirodno oružje u borbi protiv štetočina i bolesti, dok ohrabruju korisne insekte i organizme da šetaju po vrtu. Uravnoteženi ekosistem ne eliminiše štetočine, već ih održava na prihvatljivom nivu.

Izvor: agromedia.rs

PROČITAJTE:

Njega bijelog luka – Prihranjivanje, navodnjavanje, okopavanje

Luk šalot – Najslađi mladi luk koji ćete ikada probati

Kada vam u špajzu GLAVICE LUKA PROKLIJAJU, ne treba ih bacati – Posadite ih i uživajte u mladom luku

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI