Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoLuk šalot - Najslađi mladi luk koji ćete ikada probati

Luk šalot – Najslađi mladi luk koji ćete ikada probati

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Luk šalot se najviše uzgaja u kućnim vrtovima i nije značajan za tržište. Lukovice se koriste tokom jeseni i zime, a upotrebljava se i kao mladi luk.

Pripada porodici lukovica (lat. Alliaceae). Ime je dobio od riječi Askalon, sredozemne luke iz koje su kretali brodovi na put u Evropu te se smatra da iz tog kraja i vuče porijeklo. U rodu je s lukom i bijelim lukom (češnjakom).

Luk šalot (lat. Allium cepa var. aggregatum), je vrsta luka sitne glavice, a izgledom podsjeća na dalmatinsku ljutiku i luk kozjak. 
Razlika između ljutike i šalot luka je ta da luk šalot, daje uvijek pojedinačne (najbolje vidljivo po svom cilindričnom obliku) glavice, dok ljutika i luk kozjak daju glavice luka koje rastu u grupi sljubljeno tako da podsjećaju oblikom na bijeli luk. 

 

Srednje je veličine, cilindričnog, duguljastog oblika i crvene ili žuto-smeđe boje iz jedne lukovice koju zasadimo, niče 5-7 novih lukovica koje su pri dnu spojene. Svaka od tih novih lukovica razvija još 2-3 manje lukovice koje služe za sadnju. Najpoznatiji uzgajivači su Njemačka, Mađarska, Francuska i Španija.

Ovaj luk ima blaži i aromatičniji ukus od većine ostalih sorti luka, a i sazrije prije. Ne preporučuje se dinstanje ili prženje jer ima tendenciju da postane gorak. Luk šalot je najbolje koristiti svjež jer tako najviše dolazi do izražaja njegova aroma. Koristi se u salatama i hladnim umacima npr.tartar umak. Da bi ostao duže jestiv može se i sušiti tako da se objesi iznad peći.

Izvor: rtl.hr

PROČITAJTE:

Kako da uzgojite LUK KOZJAK ?

Ako ispunite ove uslove imaćete dobar prinos bijelog luka

VLAŠAC – Kada i kako se sadi ovaj luk

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI