Četvrtak, 5 Oktobra, 2023
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoOrezivanje paradajza - Šta podrazumjeva i kako se obavlja?

Orezivanje paradajza – Šta podrazumjeva i kako se obavlja?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Orezivanje paradajza – Nemojte dozvoliti da hrana za biljku ide tamo gdje ne treba, umjesto da se usmjeri u plodove. Ne želimo da paradajz ima mnogo stabljika i raste previše u širinu, kao grm, jer on ipak treba da raste do određene visine i veže se za pritku.

Orezivanje paradajza omogućava i bolje provjetravanje, odnosno cirkulaciju vazduha, a biljke su zdrave i produktivne.

Zakidanje zaperaka

Zakidanje zaperaka paradajza je kod visokih sorti obavezna mjera od momenta sadnje.

Visoke sorte se gaje na jedno stablo, čime se postiže najranije dozrijevanje i krupnije plodovi, ili na dva stabla kada je dozrijevanje nešto kasnije, a plodovi nešto sitniji ali je ukupan prinos veći.

Zaperke (bočne grane) treba odstranjivati blagovremeno, čim dostignu dužinu 4-5 cm.

Ukoliko se želi usmjeravanje rasta paradajza na dva stabla, onda se za drugo stablo ostavlja prvi zaperak ispod prve cvasti, a ako se želi porast na tri stabla, onda se kao treće stablo ostavlja prvi zaperak, iznad prve cvasti.

Pročitajte: Zakidanje zaperaka u uzgoju krastavca na špaliru

Odstranjivanje donjih listova

Odstranjivanje donjih listova obavlja se poslije obrazovanja, odnosno sa zrenjem plodova (ponavlja se kod svake cvasti) u dugoj polovini vegetacije kada listovi počnu da žute (gube funkciju). Odstranjivanje se vrši svakih 10-15 dana, u zavisnosti od dozrijevanja plodova. Odstranjuju se po poravilu listovi ispod zrelih plodova, a pri tome se pazi da ne dođe do povrjeđivanja stabla.

Zalamanje vrhova (Dekaptiranje)

Zalamanje vrhova (vršikanje), dekaptacija stabla u cilju regulisanja rasta i broja berbi, obavlja se u zavisnosti od vremena proizvodnje u različitoj fazi porasta. U  zimskoj i ranoj proljetnoj proizvodnji biljke se gaje do vrha konstrukcije objekta, a kod cjelogodišnjeg načina gajenja sa biljke se skidaju listovi, stablo se spušta do poda i poliježe na specijalno napravljene nosače.

U proljetnoj proizvodnji vrh stabla se zakida polovinom maja (zbog različitih uslova uspijavanja bolji orijentir je 8-10 cvasti), a u jesenjoj početkom oktobra (poslije 4-6 cvasti). Zakidanje se po pravilu obavlja tako da iznad posljednje cvasti ostanu 2-3 lista.

Pročitajte: Siva pjegavost lista paradajza – Simptomi i suzbijanje

 

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI