Petak, 17 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoJAPANSKA JABUKA - Evo kako da je uzgojite u svome dvorištu

JAPANSKA JABUKA – Evo kako da je uzgojite u svome dvorištu

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kaki ili japanska jabuka nije voće samo lijepog izgleda i prekrasnog stabla nego i punog ukusa i vrijednih sastojaka – vitamina A, željeza, kalijuma i kalcijuma te je bogata vlaknima.

IZGLED I PORIJEKLO

Voće koje oblikom i veličinom mnoge podsjeća na paradajz, a bojom na mandarine te ga sumnjičavo obilaze u trgovinama i na pijacama, već polako pronalazi svoje poklonike i kod nas te je postalo omiljena jesenska i zimska namirnica. Neki su se već odlučili i zasaditi je u svoj vrt, gdje se prilično dobro snašla i daje plodove, iako je podneblje iz kojeg dolazi i uslovi u kojima inače raste bitno drugačiji od našega.

Japanska jabuka ili kaki koju još mnogi zovu zlatna odnosno istočna jabuka, u Kini se počela uzgjati prije otprilike 2000 godina i tamo je i danas nacionalna voćka. S vremenom se jabuka raširila na Japan, Koreju, Tursku te u 19. vijeku stigla do Evrope – Španije i Italije.

SADNJA I NJEGA

Japanska jabuka voli sunce, a dobro podnosi i niske temperature (sve do -18 stepeni) pogodno je za sadnju i u našim krajevima, gdje se za njega odlučuju više oni u obalnim područjima, nego kontinentalnima.

Možete ga saditi u proljeće i jesen. Neka mjesto na koje sadite kaki bude sunčano, kako bi tokom godine dobilo što više svjetla i sunca. Iskopajte jamu do otprilike 0,7 m, te smjestite korijen u nju – neka pritom kalemljeno mjesto bude iznad površine tla. Zaspite korijen zemljom, dobro je utisnite i preko nje stavite stajso đubrivo i oko 500 g NPK 7:20:30. Zalijte obilno vodom. Nakon toga je redovno đubrite stajskim i mineralnim đubrivom.

Kako bi imala čvršće uporište, poduprite sadnicu dodatnim štapom. Potrebno je dvije do tri godine nakon sadnje da stablo, čija krošnja stvara piramidalni oblik i ima kovrdžave, gotovo neugledne listove, urodi plodom. Dobro je, ako niske temperature zimi potraju, da tlo oko stabla u jesen preventivno obložite opalim lišćem.

Izvor: living.vecernji.hr

PROČITAJTE:

Uzgojite malinu na terasi svog stana

Kako da uzgojite KURKUMU u saksiji ili bašti?

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI