Utorak, 20 Februara, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoJesen ili proljeće - Kada je bolje saditi malinu?

Jesen ili proljeće – Kada je bolje saditi malinu?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Da li je malinu bolje saditi u jesen ili na proljeće? Odgovor na ovo pitanje donosimo vas u ovom tekstu.

Crvena malina se sadi od oktobra do aprila zrelim izdancima, a u junu zelenim izdancima.

Jesenje sađenje crvenih malina u našim klimatskim uslovima ima više preimućstva u poređenjenju sa proljetnim. Prije svega, pri jesenjem sađenju koriste se izdanci maline koji su prije kratkog vremena izvađeni iz matičnjaka za proizvodnju izdanaka.

Sadnice maline posađene u jesen ne oskudijevaju u vlazi, a na temperaturama zemljišta iznad tačke mržnjenja one tokom zimskih mjeseci razvijajnu korjenov sistem. Stoga malinjaci zasađeni u jesen razvijaju u prvoj vegetaciji snažne izdanke, a u drugoj godini donesu dobar rod.

Priprema izdanaka maline za sađenje

Kasno u proljeće crvena malina sadi se izdancima koji su obično dugo proveli u trapovima. Ako je proljeće sušno, a nema mogućnosti da se mladi malinjak redovno zaliva, onda je prijem sadnica slab.

Sađenje crvenih malina u toku zimskih mjeseci povoljnije je od sađenja u proljeće ako je zemljište pogodno za rad, a temperature nisu ispod tačke mržnjenja.

Crne i purpurne maline uvijek se sade u proljeće, jer se tek tada vrhovi izdanaka dobro ožile. Razumljivo je da i ovdje sađenje treba obaviti što ranije, najbolje u martu, dok vegetacija nije počela da kreće.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Koja zemljišta su najbolja za proizvodnju maline?

Njega mladog zasada maline

Maline koje rađaju cijele godine i one koje rode jednom tokom godine

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI