Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneRatarstvoPrva faza razvoja pšenice zahtijeva puno fosfora

Prva faza razvoja pšenice zahtijeva puno fosfora

Prva faza razvoja pšenice zahtijeva fosfor – Kasna sjetva i manje vlage u zemljištu mogu usloviti zastoj u razvoju biljaka tako da je prva faza razvoja pšenice bila okarakterisana slabijim razvojem same biljke. U prvoj fazi razvoja potrebe za fosforom su najviše izražene. Kako dalje teče usvajanje mineralnih materija do same žetve?

Sljedeći pokazatelji karakterišu ishranu svake biljke

-sadržaj hranljivih elemenata u jedinici biljne materije,

-iznošenje hranljivih elemenata po jedinici površine od strane usjeva i

-odnos hranljivih elemenata usvojenih od strane biljaka (kvalitativni pokazatelj)

Svaki od pokazatelja ima značaja za praktičnu primjenu mineralnih đubriva odnosno za efikasno iskorišćavanje hraniva od strane biljaka. Prva dva pokazatelja imaju kvantitativno obilježje i karakterišu potrebe biljaka u ishrani s kvantitativne strane, dok je treći pokazatelj kvalitativni.

Pročitajte: Pšenica i ječam sada najizloženiji napadu pjegavosti, kako ih zaštititi?

Ovi pokazatelji mogu da predstavljaju vrijednosti za određenu jedinicu vremena ili da budu izraženi dinamički za duži period vegetacije. Međutim određene biljne vrste pa čak i sorte na specifičan način reaguju na uslove gajenja, te i njihov tempo porasta i razvića može da bude različit, a samim tim i dinamika sadržaja hranljivih elemenata.

U većini slučajeva intenzitet usvajanja hranljivih elemenata najveći je u prvim danima porasta i razvića biljaka. Svakako, ovo zavisi kako od biljne vrste tako i od hranljivih elemenata.

Za pšenicu je najveći intenzitet usvajanja fosfora na početku života biljke. Kasnije ovaj intenzitet postepeno opada i pri kraju vegetacije svodi se na minimalne vrijednosti. U većini slučajeva intenzitet usvajanja fosfora pri kraju vegetacije je svega oko 10 % u odnosu na maksimum usvajanja.

Prva faza razvoja pšenice

Usvajanje drugih hranljivih elemenata (K,Ca, S i dr) zavisi od porasta i razvića biljaka pšenice. Tako maksimalno usvajanje K, a naročito Ca nije na početku života biljke, već kasnije, kada se formira stablo biljke.

Pročitajte: Optimalno vrijeme sjetve ozime pšenice

Prema nekim rezultatima postoji razlika između sorata pšenice u intenzitetu usvajanja hranljivih elemenata, a naročito fosfora. Sorte otpornije na niže temperature usvajaju više fosfora u odnosu na sorte manje otporne prema niskim temperaturama. Ovo se objašnjava time što kod sorata otpornijih prema niskim temperaturama svi fiziološko biohemijski procesi, a u tom smislu i usvajanje hranljivih elemenata teku aktivnije nego kod neotpornih sorata.

Autor: Stojković-Jevtić Snežana savetuje: Usvajanje hranljivih elemenata kod pšenice

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

kiseli kupus

Ukiselite kupus na tradicionalan način

Kiseli kupus povrće je koje ni jedne zime ne izlazi iz recepata. Iako ga je moguće kupiti, vlastito kiseljenje kupusa daje poseban okus. Od početka...