Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoOd čega zavisi uspjeh u narednoj pčelarskoj sezoni?

Od čega zavisi uspjeh u narednoj pčelarskoj sezoni?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Uspijeh u narednoj sezoni zavisi od organizovanosti, brojnosti i zdravstvenog stanja pčela u avgustu.

Samo zdrava i jaka pčelinja društva koja imaju 30-35000 pčela može uspiješno da savlada dugu i jaku zimu.

Takva društva će se brzo razvijati I dobro koristiti prvu proljećnu pašu. Udrugoj polovini mjeseca u svakom društvu bi trebalo imati od 6-7 ramova punih legla.

Vrlo je bitno da gro pčela koja ulaze u zimu potiču iz legla koje je položeno u avgustu i  prvoj polovini septembra. Tokom zime propadne više od 70 % pčela iz jaja položenih do kraja mjeseca. Bitan faktor u svakom proizvodnom društvu je i mlada matica koje nije starija od dvije godine, koje još uvek nije iskoristila sav svoj genetski potencijal.

Ako je neophodno nije kasno da se doda oplođena matica i u drugoj polovini avgusta mjeseca , jer će je pčele sigurno prihvatiti zato što su istjerale gotovo sve trutove iz košnice. U ovom mjesecu potrebno je i dopuniti rezerve hrane za zimu koja bi trebala da se kreće od 20- 25 kg po pčelinjem društvu. Najbolje je stimulativno prihranjivanje šećernim sirupom u kasnim večernjim satima kada su izletnice u košnici.

Pčele treba prihraniti sa toliko sirupa koliko tokom noći mogu da iskoriste. Iz hranilice ne sme da curi sirup, jer to može biti uzrok grabeži.

Istovremeno se zatvore sve pukotine na košnicama. Dobra livadska paša najbolje stimuliše maticu na polaganje jaja. Matici treba obezbijediti dovoljno ramova sa kvalitetnim saćem, u koje će polagati jaja. Bude li potrebno,  med iz nekoliko ramova treba iscijediti ili iz reserve staviti ramove s cvijetnim prahom naravno, u slučaju dobre paše.

Za dobar unos nektara potrebne su povremene obilne ljetnje kiše, koje povoljno utiču na cvjetanje livadskog i ritskog bilja i  rastinja. Nektar od bijele djateline, struča, različka,  majčine dušice, šafrana je odlična hrana za pčele tokom zime. Nije svaki med dobar za zimsku ishranu pčela. To važi za medljiku, med od grožđa i  one vrste koje brzokristališu.

Posebno se ne smije dozvoliti da se u ovo doba godine u košnici nađe medljikovac, koga je potrebno izvrcati i zameniti “lakšim” vrstama meda. Najvažnije je da on ne bude uz prostor za klube, odakle će se pčele hraniti u zimskim mjesecima.

Budemo li odradili sve ove potrebne operacije dobićemo potrebnu osnovu za za solidan i dobar razvoj pčelinjih zajednica za narednu pčelarsku sezonu.

Izvor: domaćinska kuća

PROČITAJTE:

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI