Petak, 14 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoSeoba pčela: "Med na točkovima"

Seoba pčela: “Med na točkovima”

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Savremeno pčelarstvo, okrenuto ekonomičnosti i produktivnosti, se ne može ni zamisliti bez seobe pčela na više paša.

Uspješno iskoristiti dvije, tri, a u nekim uslovima i više paša (pogotovo bagremovih), mogu se ostvariti odlični ekonomski efekti, pa će se od ovih pčelara često čuti da „med rodi na točkovima“.

Uz bagremovu značajne paše se mogu ostvariti i na lipi, livadama i suncokretu.

Seoba pčela, međutim, je jedan od najtežih, najrizičnijih i najodgovornijih poslova na pčelinjaku. Podrazumijeva dobru organizaciju na pripremi, utovaru, transportu, istovaru i postavljanju pčelinjaka na novo mjesto.

Priprema podrazumijeva prethodno pronalaženje odgovarajuće lokacije gdje namjeravamo da preselimo pčelinjak. Potrebno je pribaviti saglasnost vlasnika parcele, dobiti veterinarsko uvjerenje o zdravstvenom stanju pčelinjaka, kao i svu drugu dokumentaciju po Pravilniku o uslovima, načinu gajenja i selidbi pčelinjaka.

Seoba se obično obavlja noću. Prethodno, na dan uoči selidbe sve košnice se pregledaju da nemaju nekih pukotina ili otvora kroz koji bi pčele za vrijeme transporta mogle izlaziti. Košnice čvrsto uvezati da se njeni elementi ne bi tokom vožnje pomerali.

Uveče, kada pčele prestanu izletati, košnice dobro nadimiti kako bi se pčele dobro nasisale meda i bile mirne prilikom utovara i transporta. Leta košnice zatvoriti mokrim sunđerom ili mrežom da bi se obezbijedila dobra ventilacija u košnici i pčele ne bi ugušile.

Ceradu kamiona podignuti sa bočnih strana zbog strujanja vazduha.

Pri utovaru pored košnica utovaraju se i postolja za postavljanje košnica na novoj lokaciji.

Po istovaru, treba sačekati oko pola sata da se pčele smire, nadimiti i povaditi sunđere i mreže. Postupak obaviti smireno da ne bi došlo do naglog izleta pčela, gubitka orijentacije i naleta na druge košnice.

Zbog mogućih jakih vjetrova košnice ostaviti blago svezane ili na poklopce staviti neki teži predmet.

Ozbiljniji (veći, organizovaniji) pčelari su osavremenili ovaj postupak i modernizovali seobu pčela. Ugradnjom košnica u pokretna vozila (kamioni, kontejneri) značajno su povećali svoju mobilnost, smanjili učešće fizičkog rada i ostvaruju značajno veće prinose na svojim pčelinjaka.

Pripremio: Svetislav Marković, dipl. inženjer poljoprivrede

Izvor: Poljosfera

PROČITAJTE:

Pčele i njihova potreba za vodom

Plava pčela zaista postoji!

Uspješan pčelar mora da ispunjava ova tri uslova

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI