Utorak, 19 Oktobra, 2021
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePčelarstvoIskoristite koprivu za suzbijanje Varoe u pčelinjaku

Iskoristite koprivu za suzbijanje Varoe u pčelinjaku

Došli smo do jedne informacije koja, u slučaju da se pokaže tačna, može da donese revoluciju u borbi protiv trenutno najljućeg neprijatelja pčelinjih zajednica koda nas, Varoe.

Stari pčelari tvrde da je žara (kopriva) najbolji i najsigurniji lijek protiv varoe.

Neki tvrde da je najbolje postaviti košnice “u koprive”. Ako je pčelinjak smješten na područjima gdje ima žare, šanse da pčele napadne varoa su minimalne!?

Pojedini pčelari stavljaju listove koprive na ulaz u košnicu; drugi opet listove koprive stavljaju na dno košnice i mijenjaju ih jednom sedmično.

Preporučuje se i sirup od koprive za tretiranje košnica. U 10 litara vode potopiti 1,5 kg koprivinog lišća. Ostaviti potopljeno 10-15 dana. Procijediti i pohraniti u zatvorenim posudama van svjetlosti.

Sirup ima jak i neugodan miris. Koristi se razrijeđen i to tako na 2 litra soka dodati 10 litara vode. Ovom mješavinom tretirati košnice.

Listovi koprive su bogati flavonidima, mineralima, mravljom kiselinom, a sadrže i spojeve: acetilkolin, histamin, serotonin i leukotriene

Ništa vas ne košta da ovaj način borbe protiv varoe isprobate jer ako se pokaže kao efikasan lijek to će biti mnogo bolje rješenje od hemikalija koje se trenutno koriste za ovu svrhu.

BH Pčelar/uredio(Kucni-ljekar.com)

PROČITAJTE:

PROPOLIS: Lijek koji ubija sve što smeta organizmu

Pčele i njihova potreba za vodom

POVEZANI ČLANCI
spot_img

NAJNOVIJE VIJESTI

Aktuelno

judino drvo

Judino drvo – Cvjetovi rastu i iz stabla

Ovo drvo ste sigurno viđali po parkovima. Glavna karakteristika ovog listopadnog drveta jeste kauliflorija, prekrasni cvjetovi ovog drveta se ne javljaju samo na njegovim tankim...
DUNJA

Zamrzavanje dunje