Utorak, 28 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoObratite pažnju - 9 parova biljaka koje nikada ne bi trebalo saditi...

Obratite pažnju – 9 parova biljaka koje nikada ne bi trebalo saditi zajedno!

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sadnja vrta može biti pravo blagostanje za vašu kuhinju ako znate kako izvuči najbolje iz svojih biljaka i osigurati da budu plodonosne. Osim što trebate paziti na mjesta na koja ih sadite, vrstu tla, sjenovitost i sunčanost prostora, količinu navodnjavanja i sl., trebali biste obratiti pozornost i na to koje biljke ćete posaditi jednu pored druge.

Neke biljke međusobno odgovaraju jedna drugoj, čuvaju se i podstiču rast, dok druge jednostavno ne odgovaraju jedna uz drugu, lakše šire bolesti ili jednostavno mijenjaju okus. Ako želite pomoći svom vrtu, pripazite kod organizovanje svog vrta na to koje biljke ne idu jedna uz drugu i nemojte ih saditi kao susjede.

Koje biljke ne treba saditi jednu pored druge?

Luk i grašak

Tradicionalno se kaže da biljke iz porodice luka ne bi trebali saditi pored graška i pasulja. Razlog tome je što luk sprječava njihov rast i razvoj.

Krompir i paradajz

Postoje neka istraživanja koja kažu da sadnja paradajza i krompira jedno pored drugoga može biti pravi problem. Uzrok tome je što i jednu i drugu biljku napadaju iste bolesti, najčešće plemenjača, pa ako se nalaze jedne pored drugih, puno lakše će se zaraziti, a bolest širiti.

Paprika i pasulj

Paprika i pasulj su jako osjetljive na antraknozu pa ako se slučajno jedna zarazi, lako će se prenijeti i na drugu. Antraknoza se liječi fungicidima a vidljiva je po tamnim i mekanim mrljama na biljkama.

Salata i kupus

Salatu ne bi trebalo saditi pored kupusa jer kupus utiče na njen rast i na njen ukus.

Kupus i grožđe

Još od davnina ljudi vjeruju kako kupus loše utiče na vino koje će se praviit od grožđa izraslog uz kupus.

Mrkva i kopar

Iako nema naučnih istraživanja o ovome, mrkva i kopar se smatraju neprijateljima pa ih ne bi trebalo uzgajati jedno pored drugoga.

Orah i paradajz

Opše je poznato da je orah prozvan lošim susjedom. Njegov korijen proizvodi tvar toksičnu za biljke s dubokim korijenjem. Ako imate ovo drveće u svom vrtu najbolje je saditi vrt u posebne posude ili na povišenim gredicama.

Salata i brokula

Neka su istraživanja pokazala da je salata osjetljiva na hemikalije koje brokula ostavlja iza sebe. Zato salatu ne bi trebalo saditi pored brokule, ali ni u zemlji gdje je prethodno rasla brokula.

Kukuruz i paradajz

Kukuruz i paradajz napada kukuruzni plamenac. Sadnja biljaka koje napada ista bolest rizično je jer se bolest tako lakše širi, a vaši usjevi brže propadaju.

Izvucite najbolje iz svojih biljaka, spriječite eventualno širenje bolesti i pripazite koje biljke sadite jednu pored druge.

Izvor: mojvrt.eu

PROČITAJTE:

Cvijeće i povrće – Šta sa čime saditi?

Neven i kadifa PRIRODNI zaštitnici organskog vrta

10 biljaka uz koje KROMPIR daje bolji ukus i veći PRINOS

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI