Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoObavezni radovi u fazi mirovanja voćaka

Obavezni radovi u fazi mirovanja voćaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Berba je skoro završena ali voćnjak u jesen traži da se spremi za zimu.

Poslednjih godina svjedoci smo sve češćih dugih i toplih jeseni koje voćkama produžavaju vegetaciju. Voćnjaku u jesen, do kasno u jesen, odloženo je opadanje lišća i slabije je zdrvenjavanje biljnih tkiva kod voćaka.

PROČITAJTE: Od starih voćki ponovo mlade? Moguće je to uraditi, ali samo oprezno

Izmrzavanje pupoljaka tokom zime, kao i izmrzavanje cvjetova od poznih proljećnih mrazeva u poslednjih nekoliko godina u našoj klimatskoj zoni postalo je učestala pojava. 

Pored organskih, u zemljište je neophodno unijeti i mineralna đubriva u količini od 400-800 kg/ha. To zavisi od starosti voćnjaka i obezbijeđenosti zemljišta osnovnim hranljivim elementima.

PROČITAJTE: Vrijeme i pravilan način sadnje voćaka!

U ovom periodu treba koristiti mineralna đubriva koja u sebi sadrže veće količine kalijuma i fosfora a, manji procenat azota.

Voćke u fazi mirovanja ne usvajaju ova hraniva, ali fosfor i kalijum koji se sporije razlažu dostupni su biljkama u dužem periodu, dok se azot pod uticajem padavina lako ispira i prenosi u dubljem slojeve zemljišta gdje je nedostupan voćkama. Azotna đubriva je zbog toga mnogo bolje i efikasnije dodati u toku vegetacije kada ih voćke maksimalno mogu iskoristiti.

PROČITAJTE: Priprema krčevina i šikara za podizanje novog voćnjaka

Fosforna i kalijumova đubriva se dodaju u periodu mirovanja voćaka i najpovoljnije vrijeme za unošenje ovih đubriva je od polovine oktobra do polovine novembra.

Mogu se unositi i u toku vegetacije, zajedno sa navodnjavanjem.

Kako pravilno obaviti zimsko prskanje voćnjaka

Izvor: domaćinskakuća

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI