Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako pravilno obaviti zimsko prskanje voćnjaka

Kako pravilno obaviti zimsko prskanje voćnjaka

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Zaštita voćnjaka od bolesti, insekata i štetočina koje prezimljavaju uslov je za dobar početak voćarske sezone. Trenutak kada se voćka budi iz zimskog sna, otvara svoje pupoljake, počinje da cvjeta i lista, idealan je za preduzimanje preventivnih mjera zaštite voćaka. U tim fazama biljke su najranjivije, pa bi zbog toga trebalo predvideti i spriječiti pojavu oštećenja.

ODREDITE PRAVI TRENUTAK

S obzirom da se u februaru približava kraj ledenim danima, trebalo bi odraditi rezidbu voćaka i primijeniti zimsko prskanje. Ako vrijeme dozvoli, rezidba se može vršiti i ranije, ali se mora završiti prije nego što biljka započne proces vegetacije. Prvi dani marta, odnosno početak otvaranja cvjetova ili lisnih pupoljaka, poznatije kao faza „mišije uši“, poslednji je rok do kada bi trebalo uraditi zimsko prskanje voćaka.

ISKORISTITE PRAVI PREPARAT

Najbitnije kod zimskog prskanja je upotreba adekvatnog preparata u pravom trenutku. Samo tako će uspijeh biti zagarantovan. Najbolji preparat za zimsko prskanje voćaka je PLAVO ULJE, koje predstavlja kombinaciju tri preparata, zbog čega daje prave rezultate. Trokomponentno plavo ulje sadrži:

  • -Mineralno ulje, koje kvalitetno oblaže grančice i odoljeva vremenskim uslovima. Njegova uloga je da uništava prezimljujuće forme grinja i insekata;
  • -Insekticid na bazi cipermetrina, koji ima ulogu da štiti biljku u prvim fazama razvoja od prezimljenih insekata, matičnih, koji započinju prekomerno množenje i formiraju prve kolonije;
  • -Fungicid na bazi bakra, čija je uloga da zaštiti biljku od bolesti koje su u obliku spora gljivica ili bakterija prezimele na površini biljke, na stablu, granama i pupoljcima.

ISPOŠTUJTE SVA PRAVILA

  • -Voće bi trebalo prskati nakon rezidbe i neposredno pred početak vegetacije.
  • -Temperatura na kojoj se obavlja prskanje ne bi smjela biti niža od 8 do 10 celzijusa.
  • -Vremenski uslovi u naredna 24 sata moraju biti adekvatni. Ne smije biti vjetra ili padavina.
  • -Trebalo bi biljku prskati detaljno i u velikim količinama. Cijela biljka mora biti dobro „okupana“, dakle cijelo stablo i sve grane.

Izvor: Agromedia

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI