Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoNjega citrusa tokom jeseni i zime

Njega citrusa tokom jeseni i zime

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Svi koji gaje citruse, osim što su uživali u predivnim ukusima i velikoj količini vitamina C, dobili su i tropski izgled svog vrta. Ali, sada, kada je nastupila jesen i kada nam se zima približava, vrijeme je da biljke premjestite u zatvoren prostor i pripremite ih za stanje mirovanja, kako bi osigurali da ostanu zdrave do sljedećeg ljeta.

Citrusi nisu prilagođeni našoj hladnoj zimi i teško preživljavaju na otvorenom. Da biste ih održali u životu tokom cijele zime, morate biljku prilagoditi zatvorenom prostoru, gdje će joj se omogućiti uslovi koji će održati njeno stanje mirovanja.

PROČITAJTE: Obavezno zasadite limun: Smatra se svetim, pravi je magnet za bogatstvo, zdravlje i uspijeh!

Važno je upamtiti da se ne radi stimulisanje rasta tokom jeseni i zime. Umjesto toga, potrebno je biljku održavati živom i zdravom.

Ukoliko slučajno imate plastenik ili staklenik koji se grijeje, možete u njemu da joj stvorite klimatske uslove koje voli, pa neće znati da je zima. U tom slučaju o biljci se brine kao na otvorenom, samo je potrebno manje da se zaliva.

Ukoliko biljku premještate u zatvoren prostor u svom domu ili nekoj pomoćnoj prostoriji, u nastavku je nekoliko osnovnih koraka za njeno održavanje.

  • Citrusima je potrebno usporiti rast tako što ćete prestati da ih prihranjujete. Takođe, potrebno je dozvoliti da se oko 5 cm zemlja osuši između dva zalivanja.
  • Kako ne biste unosili insekte u zatvoren prostor, biljku temeljno očistite insekticidnim sapunom koji ćete primijeniti na gornjoj i donjoj površini lišća i svih grana.
    • Pripremite mjesto u zatvorenom prostou gdje citrusi u saksijama mogu dobiti dosta svjetlosti i imati temperaturu do 12 stepeni. Zapamtite: ne pokušavate da podstaknete rast u ovom periodu, već stimulišete biljku da „miruje“
    • Ukoliko se desi da puno lišća žuti i opada, najvjerovatnije je da biljku prečesto zalivate. Pustite da se zemlja osuši prije sljedećeg zalivanja.
    • Lagano „fajtanje“ listova biljke, jednom ili dva puta nedeljno, donijeće joj više neophodne vlage i obeshrabriti insekte.

Preživljavanje citura izvan tropskih područja je izazov, ali uz primjenu dobre njege i naredne godine će vas nagraditi svojim izgledom i obiljem zdravih plodova.

Izvor: agromedia Grange co-op

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI