Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinKućni ljubimciKoji su to najbolji ovčarski psi?

Koji su to najbolji ovčarski psi?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Pastiri već hiljadama godina koriste ovčarske pse za čuvanje ovaca i zaštitu svojih stada, a bez obzira na to uzgajate li svoje stado ovaca ili ste jednostavno uhvatili nekoliko minuta ovčarskog natjecanja na vašem lokalnom sajmu, postoji nešto prelijepo o drevnom odnosu između čovjeka, ovce i psa.

Možda ste se pitali koje su najpopularnije pastirske pasmine – da odgovorimo na vaše neizrečeno pitanje i kažemo vam nešto više o najpopularnijim pastirskim pasminama koje smo stavili na ovaj popis.

Border collie

Border collie

Daleko najpopularniji i najprepoznatljiviji od svih pastirskih pasmina u većini svijeta je border collie. Ova inteligentna, marljiva ovčarska pasmina razvijena je u graničnom prostoru između Engleske i Škotske te za razliku od nekih drugih pasmina (poput njemačkog ovčara), border collie neprestano se uzgaja radi svojih radnih performansi. Izložbe i izgled sekundarni su za ovu pasminu – radna sposobnost svakog psa za kontrolu ovaca primarni je faktor koji određuje kvalitetu samog psa te primarni cilj kod određivanja parenja.

Australijski ovčar

Australijski ovčar

Često nazivan “Australac”, australijski ovčar zapravo je razvijen na zapadu SAD-a. Cijenjen zbog svoje svestranosti i inteligencije, ovaj srednje velik pas popularan je na farmama ovaca i goveda. Ova inteligentna pasmina izuzetno se lako dresira i uvijek je spremna za akciju. “Australci” se blisko povezuju sa svojim vlasnicima i obitelji što ih čini nevjerojatno odanim kućnim ljubimcima i radnim psima.

Australijski govedar

Australijski govedar

Ovi su psi kompaktni i pametni obično teški od 16 do 23 kilograma. Australijski govedar, kojeg ponekad nazivaju “Blue Heeler” (zbog plave boje u krznu), izuzetno je oprezan i sretan što je vaš radni prijatelj. Svakako ćete im htjeti osigurati dovoljno okupacije – ako nisu pravilno zabavljeni, australski govedar mogu se lako početi nestašno ponašati radi svoje visoke razine nakupljene energije i svoje prirodne inteligencije. Osim toga, ti su psi ponekad rezervirani prema strancima, pa ih svakako rano socijalizirajte.

Šetlandski ovčar

Šetlandski ovčar

“Sheltie” ili šetlandski ovčar ponekad se naziva minijaturnim škotskim ovčarom, ali ova izuzetno inteligentna pasmina je atletska, puna energije i s treniranjem može raditi kao nadareni član vaše farme, pazeći na ovce. Ovi osjetljivi psi žude za druženjem i uživaju u obiteljskim okruženjima, iako mogu biti sramežljivi oko nepoznatih ljudi. Ovi su psi također vrlo atletski i vole redovite vježbe i agilnost.

Njemački ovčar

Njemački ovčar

Njemački ovčar zauzima 2. mjesto na popisu najpopularnijih pasmina 2019. godine i lako je shvatiti zašto. Ovi dobro svestrani psi nevjerojatno su odani i spremni su za gotovo sve, dok to sve podrazumijeva boravak u blizini njihovih obitelji. Njemački ovčari su super atletski psi i cijene svakodnevno igranje i trčanje. Ovi psi su željni ugoditi i lako ih je dresirati radi njihove prirodne inteligencije.

PROČITAJTE JOŠ:

FLOKI SPASAVA ŽIVOTE Pas heroj iz Čapljine sa spasiocima TRAŽI NESTALE (VIDEO)

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI