Utorak, 25 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoOd starih voćki ponovo mlade? Moguće je to uraditi, ali samo oprezno

Od starih voćki ponovo mlade? Moguće je to uraditi, ali samo oprezno

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stare voćke ponovo kao mlade voćke – kako to postići?

Podmlađivanje kajsije – Podmlađivanje voćaka je pomotehnička mjera koja se primjenjuje u ekstezivnoj proizvodnji kajsije kod stabla koja se ne režu redovno.

Kod ovakvih stabla dolazi do ogoljavanja unutrašnjosti krune i odumiranja obrastajućeg drveta, a rodnost se premiješta na periferiju krune.

PROČITAJTE: Zašto orezivati voćke?

Takođe je izraženo značajno smanjenje prinosa i pogoršanje kvaliteta plodova.

Cilj podmlađivanja je da se oštrom rezidbom obnovi rodna površina krune, produži rodnost i poboljša kvalitet plodova. Kajsija dobro podnosi podmlađivanje, jer ima veliki potencijal formiranja mladara iz latentnih (spavajućih) i adventivnih pupoljaka.

Podmlađivanje je ekonomski opravdano u slučaju kada zasad nije previše proređen uslijed prevremenog sušenja stabla (apopleksije). Pored toga potrebno je da stabla budu još uvek zdrava i vitalna. Stepen rezidbe je utoliko oštriji ukoliko su stabla starija i više zapuštena.

Stare voćke ponovo kao mlade voćke

Kod mlađih stabla primjenjuje se blaža rezidba. Skeletne grane se obično prekraćuju do 1/3 njihove dužine. Uklanja se drvo starosti dve do pet godina a prekraćivanje se izvodi iznad jednog dobro razvijenog bočnog i vitalnog ljetorasta. Kod starijih i više zapuštenih voćaka primjenjuje se oštrija rezidba.

PROČITAJTE: Kako zaštititi voćke od mraza i niskih temperatura

Skeletne grane se prekraćuju za ½ njihove dužine, a u nekim slučajevima i više. Preporučuje se da se ovakvo podmlađivanje obavi postepeno u toku 2-3 godine.

Podmlađivanje se može obaviti u dva termina:

  1. rano u proljeće, posle kretanja vegetacije ili
  2. u toku ljeta, po završetku berbe plodova.

Skraćivanje grana se izvodi motornom ili ručnom testerom ili velikim voćarskim makazama. Presjeke treba zagladiti nožem i premazati kalem-voskom.

Izvor: PSSS Vranje Suzana Jerkić dipl. inž. voćarstva i vinogradarstva

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI