Nedjelja, 21 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeSadnja, uzgoj i održavanje stubastih ruža

Sadnja, uzgoj i održavanje stubastih ruža

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Stubaste ruže ili ruže stablašice su nekada bile dostupne samo bogatim ljudima i plemstvu. Zna se da su one bile sađene po poznatim kraljevskim vrtovima i parkovima i da i dan danas ukrašavaju bašte ljudi koji imaju izgrađen ukus.

Stubaste ruže danas može nabaviti bilo ko. One su dostupne svima koji imaju želju da ih njeguju i uzgajaju na pravilan način. Zbog toga ćemo probati da vas uputimo u način njihove sadnje, uzgoja i održavanja.

Sadnja, uzgoj i održavanje stubastih ruža ili ruža stablašica

Među svim vrstama ruža koje postoje, stablašica je najskuplja. To je zbog toga što je za njenu proizvodnju potrebno malo više vremena. Prvo morate zasaditi običnu ružu i na nju ćete nakalemiti jednu sortu koja raste uspravno (to znači da ne smije da daje izbojke i da nema cvijet). Poslije toga se vade ruže, kaleme se ponovo i rade se dve vrste, odnosno dva kalema (za prvu klasu stablašica).

Dakle, jedna stubasta ruža ili ruža stablašica ima u sebi tri različite vrste. Prva ruža je ona koja će dati korijen stablašici. Druga ruža se kalemi na prvu i ona će poslužiti da stablašica dobije pravo i dugačko stablo. Treća ruža je ona posljednja, koja daje cvijet i koja je nama vidljiva.

Krošnje koje stablašice mogu da daju su ili kupolaste ili padajuće (u slapovima).

Interesantna je činjenica da za stubastu ružu možete iskoristiti bilo koju sortu ruže koju volite.

Generalno, sve ruže, pa i stubasta ruža, vole puno svjetlosti, ali to ne znači da im je neophodno da cijelog dana budu na suncu. Jako je važno da budu zasađene na takvom mjestu koje će im pružati zaštitu od jakog vjetra.

Zemlja u kojoj se sade stubaste ruže treba da bude bogata humusom i dobro drenirana, odnosno propusna.

Pretpostavljamo da ćete stubastu ružu nabaviti u obliku sadnice u nekom kvalitetnom rasadniku. Idealno bi bilo da je odmah posadite tamo gdje želite, jer ako predugo stoji može se dogoditi da dehidrira. Ruže su, inače, osjetljive na manjak vlage.

Kada zasadite svoju ružu stablašicu, morate je privezati uz štap. Za privezivanje treba da koristite kopče koje se postavljaju na pola visine stabla, kao i odmah ispod krošnje.

Okopavanje zemlje oko stubastih ruža je obavezno. Uzgajivači predlažu i redovno prihranjivanje. Najbolje je za prihranu kupiti gotovo đubrivo koje je napravljeno specijalno za stubaste ruže.

Na jesen ćete obaviti prvo orezivanje, dok ćete je drugi put orezati sljedećeg proljeća. Tokom drugog orezivanja morate da uklonite isprepletane grančice, oštećene grančice, kao i one koje su zakržljale, odnosno izumrle.

Ruže stablašice ne vole veoma niske temperature. Ljubitelji i uzgajivači obično zaštite stubastu ružu tokom zime. Zaštita se radi uz pomoć džaka od jute u koji se stavljaju grane zimzelenih drveta ili slama.

Kako se orezuju stubaste ruže?

Postoje posebna pravila orezivanja za svaku sortu ruže. Kada se orezivanje odradi onako kako treba, dobićete predivan ukras u bašti, jer je to način na koji vam ruža zahvaljuje.

Kada se ruža orezuje u proljeće, to onda treba da bude neka vrsta podmlađujućeg eliksira za stablo.

Kad god vidite oštećene grančice ili grančice koje je napala neka bolest, morate ih odsjeći.

Oni izdanci koji su slabi treba da se odstrane do podnožja. Kada režete, gledajte da vaš rez bude ukoso na dole i da bude pravilan i precizan. Zbog toga je važno da nabavite dobar alat, odnosno makaze koje su dobro naoštrene i specijalizovane za orezivanje.

Orezivanje stubastih ruža ili ruža stablašica se vrši u zavisnosti od sorte koja je nakalemljena posljednja. Ako ste nakalemili kupolastu odnosno kuglastu ružu, onda je potrebno da orezivanje obavite već prve godine. Kada tokom sezone primjetite precvale bokore, odmah ih uklonite.

Na jesen, kuglastu ružu stablašicu orezujete isto kao i ruže čajevke: dakle, prvo sklonite starije grane i ostavite samo nekoliko mladih.

Na proljeće, uklonite sve izmrzle, suve, oštećene grane, kao i one grane koje su krenule da se razvijaju na unutra, ka sredini. Glavni izdanci treba da se odsijeku na visinu od 20 pa sve do 25 cm, dok ćete bočne izdanke odsjeći za jednu trećinu.

Ako orezujete stubastu ružu koja ima padajuću formu, onda treba da uklonite samo one grančice koje su stare. Sve mlade izdanke koji su izrasli u toj sezoni, nemojte da dirate.

Na ljeto, gledajte da uklonite precvjetale dijelove.

Izvor: uzgajanje.com

PROČITAJTE:

VRIJEME JE ZA RUŽE – Savjeti za uzgoj bez greške!

Uljepšajte svoje dvorište uz pomoć ruža

Ovako ćete pravilno posaditi ruže

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI