Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKako pravilno orezati lijesku?

Kako pravilno orezati lijesku?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Rezidba lijeske kalemljene na mečijoj lijeski je minimalna, a sastoji se samo u proređivanju krune i usmjeravanju rasta skeletnih grana, kako bi dobili umjereno gustu, okruglastu (piramidalnu ili kotlastu) krunu.

Zato se prve dvije-tri godine ostavljaju i grane na budućem deblu jer je brži razvoj korijena ukoliko sadnica ima više lišća, a tek se u trećoj godini po sadnji značajnije uklanjaju grane sa debla.

Visina debla treba da je 80-100 cm, a što se postiže prvim prekraćivanjem sadnice na 100-110 cm od zemlje (uvijek u proljeće, iako se sade u jesen).

Kasnije, tek poslije 3-4 godine, kada se kruna značajnije razvije, obavlja se skraćivanje grana koje bi smetale pri obradi, tako da će konačan oblik krune biti malo spljošten i povremeno (svake 3-4 godine), obnavljaće se rodno drvo. Rezidba se uvijek obavlja u rano proljeće, a koristan efekat se može očekivati i od ljetnje (zelene) rezidbe.

Formiranje žbuna obavljamo tako što sadnice prekraćujemo na 20-30cm, gdje u tekućoj vegetaciji dolazi do razvijanja izdanaka iz korijena, gde ostavljamo 3-4 eventualno 5 izdanaka. Ukoliko se desi da nema dovoljan broj izdanaka, formiranje žbuna započinjemo  sa postojećim izdancima, a naredne godine ostavljamo potreban broj novoformiranih izdanaka. Ili ukoliko se radi o malom broju voćaka na okućnici možemo, u slučaju da je izbio samo jedan ljetorast, nastavimo postupak formiranja stablašice na sopstvenom korijenu. Kod formiranja žbuna odabrane izdanke malo prekratimo u cilju boljeg razgranjavanja, prejako prekraćivanje može da da  veoma bujne ljetoraste te to treba izbjegavati.

Rezidba lijeske u periodu redovne eksploatacije

Cilj redovne rezidbe je da se uspostavi ravnoteža između drvnog prirasta i rodnosti kao i što bolja osvetljenost krune kako bi došlo do formiranja većeg broja  ženskih cvjetova.

Prema različitim autorima lijeska rađa na grančicama dužine 15 do 25cm, zavisno od sorte i vrste.  Ukoliko ne znamo sortnu rezidbu najbolje je držati se sljedećeg: prije no što počnemo pogledamo voćku i vidimo na kojim grančicama dominira veći broj cvjetova pa shodno tome i prilagodimo rezidbu, ukoliko veći broj cvjetova  dominantno nosi na dužim grančicama, rezidbu usmjeravamo ka njihovom formiranju nešto malo jačim povremenim prekraćivanjem jednogodišnjih ljetorasta. Ukoliko pak veći broj cvjetova se nalazi na kraćim grančicama, a pritom su prisutne i duge grančice na kojima ima po jedan ili nijedan cvijet, rezidbu usmjeravamo ka formiranju kraćih grančica tako što NE prekraćujemo jednogodišnje grane .

Bolju osvjetljenost krune postižemo uklanjanjem unutrašnjeg dijela krune, i grane koje idu ka unutrašnjosti.

Izvor: domacinskakuca.rs

PROČITAJTE:

Bez orezivanja nema roda!

Naučite kako da zaštitite stablo poslije orezivanja

Kako se orezuje limun

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI