Srijeda, 19 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneVoćarstvoKoji sistem gajenja lijeske donosi najveće prinose?

Koji sistem gajenja lijeske donosi najveće prinose?

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Treba rješiti pitanje koji sistem gajenja lijeske daje najveće prinose. Sigurno da podneblje uglavnom odlučuje koji sistem gajenja izabrati. Za prinos od 4 tone ploda u ljusci sa jednog hektara treba dobro razmisliti o obliku gajenja lijeske.

Sistemi gajenja lijeske – U Italiji, postojbini gajenja plantažnog lešnika, tokom istorije definisano je nekoliko sistema gajenja lijeske, shodno klimatskim i topografskim uslovima gajenja u različitim italijanskim pokrajnama. Danas su jasno definisani uzgojni oblici lijeske u Italiji:

Forma žbuna

Specifična je za lijeskare koji su podignuti u oblasti Piemonte i naročito u oblasti Alto-Adige, gde u jesen posađeni izdanci pa zatim prekraćeni do zemlje ili na visini 2 živa pupoljka (10-15 cm), tokom proljeća produkuju masu novoizbilih izdanaka. Shodno protokolu o formiranju žbuna, od izbilih izdanaka odaberu se oni najrazvijeniji i pravilno raspoređeni u prostoru koji formiraju žbun sa 5-6 grana. Ovaj sistem gajenja je jednostavan za podizanje, ali je problematičan po pitanju mehanizovanog uklanjanja novoizbilih izdanaka oko osnove samog žbuna. Ovakav uzgojni oblik se generalno primjenjuje u zasadima lociranim na većim nadmorskim visinama i na manje plodnim zemljištima.

Forma niske stablašice vaze

Ovaj sistem gajenja ima krunu izdignutu od zemlje na visini 30-40 cm. On omogućava, za razliku od žbuna, lako izvođenje mehanizovane operacije uklanjanja izdanaka u neposrednoj blizini osnove žbuna. U jesen posađeni izdanak se prekrati na visinu 30-60 cm, a sljedeće godine se odabere 4-5 bujnih bočnih razgranavanja, pravilno raspoređenih u obliku vaze, za formiranje buduće vazolike krune stabla. Ovaj uzgojni oblik podmiruje potrebe biljke za vegetativnim razvijanjem peharaste krune, s jedne strane, i mehanizovanim uklanjanjem izdanaka s druge strane.

Kotlasta kruna

Ovo je uzgojna forma sa jednim stablom koja je razvijena naročito u oblastima Alessandria i Asti tokom 90-ih godina prošlog vijeka. Ona ima specifičnu formu oblikovanja: predstavljena je deblom na čijem je vrhu kruna formirana od 3-4 ramene grane. Formira se tako što se posađeni izdanak prekrati na visinu 70-80 cm, a potom se odaberu najbolje pozicionirani izboji koji će formirati pravilnu kotlastu krunu.

Ovaj uzgojni oblik naročito je pogodan za ravne terene gdje se većina operacija obavlja mehanizovano. Ipak, ovaj oblik zahtjeva više vremena i fizičkog rada za formiranje krune putem rezidbe od prethodno opisanih sistema gajenja. S obzirom na imperativ obnove rodnosti krune lijeske formirane od izdanaka na svakih 15 godina, u uslovima cikličnog opadanja njene rodnosti, proizvođačima u Srbiji se za postizanje redovnih i visokih prinosa od preko 4 t/ha ploda u ljusci prioritetno preporučuje gajenje lijeske u vidu žbuna. Mehanizovano uklanjanje mladih izdanaka tehnološki je već rješeno upotrebom specifičnih kosačica u Italiji, uz manju korekciju primjenom živog ljudskog rada.

Mr Dejan Marinković

Izvor: agroinfonet.com

PROČITAJTE:

Podizanje zasada LIJESKE na pravi način!

Ovo je sorta lješnika sa stalnim prinosom i visokim kvalitetom ploda!

Ovo morate znati ako planirate uzgoj lješnika!

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI