Četvrtak, 22 Februara, 2024
spot_img

Njega usjeva boranije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Njega usjeva boranije – Boranija je povrtaska jednogodisnja biljka. U svježem stanju i na razne načine konzervisana ona predstavlja životnu namirnicu velike hranljive vrijednosti. 

Toplota

Boranija ima velike potrebe za toplotom u svim perodima svog razvoja. Ne podnosi ni najslabije mrazeve i izmrzavaju na oko -1ºC. Pod optimalnim uslovima (20-25ºC) i nikne za 6-8 dana poslije sjetve. Biljke boranije najbolje rastu na temperaturi iznad 18 i 20ºC. Ljetnje žege s temperaturama iznad 30ºC, naročito ako su praćene suvim vazduhom djeluju vrlo štetno na biljke.

Vlaga

Boranija ima velike zahtjeve u zemljišnoj i vazdušnoj vlazi. Oskudica vlage u zemljištu i suv vazduh jako samanjuju prinose usjeva i pogoršavaju kvalitet mahuna. Prevelika vlažnost takođe je štetna, jer izaziva masovno opadanje cvjetova i druge pormećaje. Ove pojave se naročito ispoljavaju ako povećanu vlažnost prati hladno vrijeme. Navodnjavanjem se vlažnost povećava, a ako se primjeni sistem vještačke kiše onda se i vlažnost vazduha znatno mijenja.

Pročitajte: Način i vrijeme sjetve boranije

Zemljište

Gaji se na različitim zemljištima, počev od pjeskuša pa do teških smonica, ali su najpogodnija ocjedna, strukturna i plodna zemljišta sa dosta humusa, kao što su černozemi, krečni nanosi i humusne pjeskuše. Ne treba je gajiti tamo gde je pH ispod 5,5.

Njega boranije

Sastoji se u međurednoj obradi, navodnjavanju, zaštiti od bolesti i štetočina i eventualnom prihranjivanju.

Prvo kultiviranje obavlja se nekoliko dana poslije nicanja, drugo nakon dvije nedjelje, a treće početkom cvjetanja. Kultivacija i ručno okopavanje obavljaju se plitko, da se ne oštete korijeni blizu površine.

Navodnjavanje je obavezna mjera njege u našim uslovima gajenja. Boraniju treba navodnjavati vještačkom kišom. Naročito je važno da usjev ima dovoljno vlage u vrijeme cvjetanja i zametanja mahuna. Ljetni usjevi boranije ne mogu se planirati ni gajiti bez navodnjavanja. Za ove usjeve , u našoj klimi potrebna su u prosjeku 3-4 navodnjavanja sa zalivnom normom 30-40 mm vode (300-400m²).

Navodi se u knjizi Gajenje povrća – Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka – Autori: Mr Živomir Miladinović; Dr Milan Damjanović; Dipl.inž.Stevan Brkić; Dr Živoslav Marković; Dr Dušan Stevanović; Mr Tatjana Sretenović – Rajičić; Mr Boguljub Zečević; Mr Radiša Đorđević; Mr Dragoljub Čorokalo; Dipl. inž. Ljiljana Stanković; Mr Milan Zdravković; Mr Jasmina Zdravković; Dr Nebojša Marinković; Dr Mirjana Mijatović; Mr Aleksa obradović; Dipl.inž. Milivoje Starčević; Dipl.inž. Branislav Milić; Dipl.inž. Vesna Todorović.

Pročitajte: Najbolje sorte boranije – Niske, visoke, rane, kasne, žute, zelene, šarene

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI