Utorak, 18 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeKako da napravite ulje, vodenu otopinu i kupku od bršljana

Kako da napravite ulje, vodenu otopinu i kupku od bršljana

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Listovi bršljana (lat. Hedera helix) učinkoviti su sastojak mnogih krema protiv celulita i za mršavljenje. Obzirom da je bršljan veoma raširen i može ga se praktički posvuda u šumi pronaći tokom cijele godine, a macerat u ulju, vodenu otopinu i kupke je izuzetno lako napraviti, donosimo recepte kako ih možete načiniti i koristiti – besplatno i bez dodanih konzervansa i aditiva.

Berba listova tokom cijele godine

Bršljan je zimzelena puzavica koja se obično penje na stabla ili uz kuće, a ponekad ih i skroz obraste. Listovi su s gornje strane obično tamnozeleni, a s donje svjetliji; kožnati su i obično tro- ili peterokraki. Beru se tokom cijele godine, a za macerat u ulju je najbolje koristiti mlade listove ubrane u maju i junu: to su listovi svjetlije boje koji rastu u podnožju biljke, a za razliku starih listova pokriveni su dlačicama. Pazite! Plod bršljana je crna boba koja zri u proljeće, a otrovna je.

Smatra se da pripravci od bršljana regenerišu potkožno tkivo, podstičući dubinsku cirkulaciju, a djelotvorni su za otapanje celulita, nakupina masnog tkiva i uklanjanje viška vode.

Od listova bršljana napravite i kombinovano koristite macerat u ulju, kupke i vodene otopine. Ako nemate vremena za šetnju šumom i berbu listova, kupite sušeni list bršljana i primjenite u receptima kao za svježe listove. Takođe, ubrane listove bršljana možete sami osušiti i koristiti tokom cijele godine. Kao i kod drugog ljekovitog bilja, vrijedi generalno pravilo da kura traje tri sedmice. Nakon kure slijedi tri sedmice pauze, pa tek tada možete ponoviti tretman. Kod nekih ljudi bršljan izaziva reakcije na koži – kontaktni dermatitis. Ukoliko ste u toj grupi, izbjegavajte ove pripravke.

Pročitajte: Listovi bršljana kao lijek

Ulje od bršljana za noćni tretman

Svježe ubrane listove bršljana prostrite međusobno raširene na prozračnom i sjenovitom mjestu neka se prosuše 24 sata. Nakon toga ih složite u teglu sa širokim grlom, i zalijte maslinovim, suncokretovim, susamovim ili nekim drugim uljem za masažu. Ulje treba prekriti listove. Generalno se preporuča da omjer mase bude 1:5. Dakle, na 10 dag bršljanovog lista dodajte 50 dag ulja.  Teglu zatvorite i ostavite stajati na tamnom mjestu tokom cijelog ljeta. Svakih nekoliko dana protresite. Nakon 3 mjeseca stajanja procijedite ulje iz staklenke i listove bršljana istisnite gazom, te prelijte u tamne bočice u kojima će ulje stajati.

Najbolje je ovo raditi jednom godišnje – tako da odmah pripremite macerata koliko vam je potrebno.

Primjena: svakoga dana prije spavanja ovim uljem masirajte 10-20 minuta dijelove tijela na kojima imate celulit.

Vodena otopina bršljana za dnevni tretman

Svježe nabrane listove bršljana prvo prosušite 24 sata (kao i za uljni macerat), odvažite 50 grama i sitno ih nasjeckajte. Stavite na dno staklene posude sa širokim grlom i zalijte litrom hladne vode. Poklopite i ostavite stajati 24 sata, pa procijedite i prelijte u staklenu bocu pa je držite u frižideru. Napravite količinu koja vam je potrebna za sedam dana, a potom napravite svježu otopinu.

Ovom vodenom otopinom ujutru, nakon tuširanja namažite površinu tijela koju tretirate. Ostavite da se nekoliko minuta upije u kožu, pa lagano osušite peškirom, najbolje papirnim. To mjesto nemojte više ispirati, nego se obucite.

Pročitajte: Šta sve čuva bršljan

Kupka sa bršljanom – regenerativni vikend ritual

Pristavite 5-litarski lonac sa vodom, pa kad voda proključa ubacite 2-3 rukohvata svježih listova bršljana (ili sušenog). Ostavite da kuva još pola sata, pa procijedite i izlijte u kadu napunjenu toplom vodom za kupanje u kojoj ste otopili 1 kg morske soli. Ležite u kadi barem pola sata, ili dok se voda ne ohladi.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI