Četvrtak, 25 Jula, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne granePovrtarstvoNačin i vrijeme sjetve boranije

Način i vrijeme sjetve boranije

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Sjetva boranije – U proljeće boranija se sije kada prođe opasnost od ranih mrazeva i kada se zemljište dovoljno zagrije.

U ravnicama rana proljećna sjetva započinje sredinom aprila i taje do početka maja, a u južnim krajevima već početkom aprila. U svakom slučaju sjetvu ne treba obavljati prije nego što se u zemljištu na dubini od 10 cm ne ustali temperatura 10-12ºC. U slučaju prerane sjetve nabubrilo sjeme zbog nedostatka toplote lako strada.

U proizvodnji boranije na velikim površinama za industrijsku preradu, uz primjenu mašinske berbe, neophodna je dobro programirana, etapna sjetva. Radi obezbjeđenja postpupnog stasavanja i ritmičkog snabdijevanja prerađivačke industrije, kao i racionalnog iskorišćavanja kombajna za berbu sjetva se obavlja svakih 10-ak dana, počev od druge polovine aprila, pa do sredina jula.

Najveći prinosi postižu se iz ranijih sjetvi (do sredine maja), a najmanji iz sjetve obavljene u periodu od kraja maja do kraja jula. U tom slučaju se faza cvjetanja i obrazovanja mahuna podudara sa periodom visokih temperatura i previše suvog vazduha, te veliki broj cvjetova ne zametne mahunu.

Niske sorte siju se u redove na međurednom rastojanju 50-60 cm, razmak biljaka u redu je 5-6 cm. Bujnije sorte siju se rjeđe. Ako se usjev navodnjava ili je zemljište vrlo plodno, rastu snažnije biljke i sjetva je rjeđa. Gušći usjevi daju veće prinose. Gustina usjeva za mehaničku berbu reguliše se količinom sjemena po jedinici površine zavisno od radnih karakteristika kombajna i kreće se 90-140 kg/ha. Sije se na dubini 3-6 cm. Na lakšim zemljištima dublje (4-6 cm), a na težim pliće (3-4 cm).

Navodi se u knjizi Gajenje povrća – Centar za povrtarstvo Smederevska Palanka – Autori: Mr Živomir Miladinović; Dr Milan Damjanović; Dipl.inž.Stevan Brkić; Dr Živoslav Marković; Dr Dušan Stevanović; Mr Tatjana Sretenović – Rajičić; Mr Boguljub Zečević; Mr Radiša Đorđević; Mr Dragoljub Čorokalo; Dipl. inž. Ljiljana Stanković; Mr Milan Zdravković; Mr Jasmina Zdravković; Dr Nebojša Marinković; Dr Mirjana Mijatović; Mr Aleksa obradović; Dipl.inž. Milivoje Starčević; Dipl.inž. Branislav Milić; Dipl.inž. Vesna Todorović.

Izvor: agrosavjet.com

PROČITAJTE:

Otkrvamo vam kako se pravilno gaje gladiole

Kada je pravo vrijeme za sadnju gladiole

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI