Nedjelja, 16 Juna, 2024
spot_img
NaslovnicaMagazinZanimljivostiNe bacajte kesice čaja, kad čujete čemu sve služe čuvaćete ih kao...

Ne bacajte kesice čaja, kad čujete čemu sve služe čuvaćete ih kao blago

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Kesice čaja odlično su sredstvo za čišćenje, onda kada želite da izbjegnete hemikalije i na brzaka završite kućne poslove.

Vjerovatno ste se pitali šta to čaj ima u sebi, pa može da odmasti šerpu i uglanca staklo? Tajna je u prirodnim jedinjenjima ili taninima koji se nalaze u lišću unutar kesice i doprinosi visokom stepenu adstrigentnosti čaja.

Dakle, nemojte bacati iskorišćenje kesice, a mi vam nudimo nekoliko načina kako da ih iskoristite na najbolji mogući način.

1. Neprijatan miris

Već smo pisali o tome kako da ne zaplačete dok siječete luk, ali i kako da vam ruke izgube neprijatan miris ovog povrća, e pa za vas imamo još jedan trik, a on leži u kesici od čaja. Kada završite sa sječenjem luka, uzmite iskorišćenu kesicu, protrljajte ruke i moći ćete da izađete iz kuće, a da za sobom ne ostavljate miris luka. Takođe, neprijatnih mirisa riješite se stavljanjem čaja u kantu za smeće ili frižider.

Pročitajte: Da li kamilica može da se posije iz kesice čaja?

2. Priprema obroka

Ukoliko nemate sa čim da istucate meso, a drška od čekića vam je upravo pukla, imamo za vas rješenje. Otvorite kesicu čaja i pospite sadržaj po mesu, ono će smekšati i dobićete slično dejstvo.

3. Čišćenje drvenog namještaja

Vrećica čaja može da bude odlično sredstvo za čišćenje drvenog namještaja, naročito onog starog, bez sjaja. Potrebno je damo da navlažite iskorišćenu kesicu čaja (ukoliko vam je stajala, pa se osušila) i istrljate svoj omiljeni komad namještaja.

4. Biljke obožavaju čaj

Biljke vole čaj, a naročito ruže ga posebno vole. Isjecite kesice čaja i sadržaj pospite po zemlji oko ruža. Osim toga, možete biljke i da zalijete blago hladnim čajem, ali i da u posude prvo stavite iskorišćene vrećice čaja pa zemlju i potom posadite biljke – učinak je zagarantovan bez đubriva!

Pročitajte: Samo zakopajte vrećice čaja u baštu i evo šta će se desiti

5. Izglancajte prozore i stakla

Pređite vlažnom kesicom čaja preko prozora, ogledala ili naočara, a zatim obrišite krpom Ili ubrusom i magični tanini u čaju izglancaće vam ove površine do savršenosti.

6. Skida masnoću sa posuđa

Ako ste pojeli sav ručak iz šerpe, a ne biste da masnoća zalijepljena za sud završi u sudoperi, uzmite suvu, nekorišćenu kesicu čaja i njoj istrljajte zidove šerpe, videćete i sami kako masnoća nestaje. Druga varijanta je  da prljavo posuđe preko noći ostavite u vrućoj vodi sa kesicom iskorišćenog čaja, ako imate mnogo sudova onda se ne libite da ubacite 3,4 kesice. Ujutru će pranje biti mnog lakše.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI