Subota, 25 Maja, 2024
spot_img
NaslovnicaPoljoprivredne graneUkrasno i ljekovito biljeCrni kim - Pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba

Crni kim – Pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba

UKLJUČITE SE U NAŠU VIBER ZAJEDNICU

Crni kim svojim antihistaminskim djelovanjem ublažava sve simptome alergije. Dobro ga je uzimati preventivno, ali pomaže i u akutnoj fazi.

Ulje crnog kima smatra se da pomaže kod raznih zdravstvenih tegoba, od alergije do hipertenzije, a zadnjih se godina sve više istražuje na koje sve bolesti točno pozitivno utiče.

U kimu se mogu pronaći bjelančevine, vitamini B1, B2 i B3, kalcijum, željezo, bakar, cink, fosfor, kao i omega-2 i omega-6 masne kiseline, beta-karoten, kao i tiamin i niacin. Mogu se pronaći i nezasićene i zasićene masne kiselinekoje se smatraju izuzetno važnima za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila, kao što se smatra i da snižava holestorol.

Pročitajte: CRNI SUSAM – Ljekovita svojstva, upotreba i recepti

Ulje crnog kima smatra se “tonikom” za cijeli naš organizam, a pogotovo za imuni sistem, a ima i protivbakterijsko i antiseptičko djelovanje.

Hladno cije]eno ulje crnog kima daje izvanredne rezultate kod alergičara. Njegova dugoročna upotreba dovodi do znatnog smanjenja simptoma. U jednoj od alergoloških studija tretirao se alergijski rinitis, bronhalna astma i neurodermitis uljem crnog kima u količini od 40-80mg/kg/dan (otprilike 40 kapi, tri puta na dan). Zabilježen rezultat pokazuje da je subjektivni osjećaj alergije smanjen kod svih ispitanika.

Pročitajte: Šta je kinoa i koliko je korisna po naše zdravlje?

Zbog svojeg hemijskog sastava koji uključuje i nezasićene masne kiseline, ulje crnog kima pokazuje povoljan učinak i na astmu (zbog djelovanja omega 3 kiseline), ali i atopijski dermatitis. Alergičari na taj način izvrsno preveniraju razvoj drugih tegoba u svom već imunološko osjetljivom organizmu.

Ulje crnog kima posjeduje snažno imunomodulatorno djelovanje, utišava pretjeranu upalnu reakciju imunog sistema , bilo kod autoimunih ili kod alergijskih reakcija.

POVEZANI ČLANCI

NAJNOVIJE VIJESTI